9 mai la Moscova: nimic nou despre strategia Rusiei

Sistem de rachete balistice intercontinentale de tip Iars la parada militară în Piața Roșie de Ziua Victoriei, Moscova, 9 mai 2022.

Your browser doesn’t support HTML5

9 mai la Moscova: nimic nou despre strategia Rusiei

La Moscova, parada militară de 9 mai, marcând Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, dar mai ales discursul președintelui Vladimir Putin nu au adus nimic nou. Cel puțin legat de războiul din Ucraina, de strategia sau intențiile Moscovei, deși în presa occidentală se speculase că Putin ar putea folosi această zi pentru a declara război deschis Ucrainei – în locul așa-numite „operațiuni militare speciale” – ceea ce i-ar fi permis și o mobilizare generală, pe fundalul pierderilor grele suferite de armata rusă de la lansarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie.

Nu a declarat război Ucrainei, nu a anunțat o mobilizare generală, nu a anunțat anexarea la Rusia a teritoriilor din estul Ucrainei, controlate acum de milițiile separatiste și armata rusă. Putin nu a anunțat nici măcar o victorie la Mariupol, deși în combinatul Azovstal din portul de la Marea Avoz – ultimul bastion al rezistenție ucrainene – mai este o mână de militari.

Ce a spus Putin de 9 mai

Cum era însă de așteptat, președintele Vladimir Putin a prezentat campania din Ucraina drept o continuare a luptei împotriva nazimului, locul Germaniei hitleriste – în retorica președintelui rus – fiind luat de Ucraina și implicit, de statele occidentale care o sprijină masiv, mai ales militar.

Putin a reluat teza că armata rusă a intrat în Ucraina pentru a apăra țara de o „amenințare absolut inacceptabilă”, dar a mai declarat că este important „să facem totul pentru ca oroarea unui război mondial să nu se repete”.

Discurusl președintelui rus Vladimir Putin transmis pe ecran mare în Piața Roșie de la Moscova, 9 mai 2022

Adresându-se forțelor ruse din Ucraina, el a spus: „Voi luptați pentru Patria Mamă, pentru viitorul ei, ca să nu uite nimeni lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial”.

Putin a acuzat Ucraina și Occidentul pentru conflict, declarând că Kievul și aliații săi pregătesc „o invazie a pământurilor noastre istorice”, inclusiv în regiunea rusofonă Donbas și în Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

„Direct la granițele noastre, apărea o amenințare absolut inacceptabilă”, a mai susținut președintele rus, referindu-se la livrările de arme NATO către Ucraina și la sprijinul logistic oferit de occidentali.

Răsturnând succesiunea cronologică a evenimentelor (ajutoarele militare au început să fie trimise în Ucraina ca reacție la concentrarea de trupe rusești la granița țării), Putin a susținut că invazia ar fi fost „singura decizie corectă” pentru o „țară suverană, puternică și independentă”.

Reacții și noi interpretări

Într-o primă reacție, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace a spus că Vladimir Putin încearcă să intimideze lumea cu parada sa militară de la Moscova.

„Cred că războiul neprovocat din Ucraina nu face altceva decât să dezonoreze aceiași soldați” ruși, a spus la Londra, ministrul britanic al Apărării.

Între timp, agenția Reuters îl citează pe negociatorul-șef al Rusiei Vladimir Medinski cu declarația că negocierile de pace cu Ucraina ar continua, prin videoconferință.

Săptămâna trecută, Moscova a acuzat Kievul că ar fi oprit discuţiile şi că ar fi folosit relatările privind atrocităţile comise de trupele ruse în Ucraina împotriva populației civile pentru a submina negocierile. Rusia neagă în continuare că ar viza civili în ceea ce numește o „operațiune militară specială” din Ucraina.

Pentru prima dată în istoria Ucrainei ca țară independentă, Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial nu a fost marcată anul acesta.

Pe teren, în Ucraina, de 9 mai

În schimb, armata rusă a contiuat ofensiva: luni s-a confirmnat că patru rachete au lovit portul Odesa din sudul Ucrainei. Potrivit surselor ucrainene, rachetele au fost lansate din Crimeea, regiune anexată abuziv de Rusia în 2014.

Autoritățile ucrainene au avertizat că aceste atacuri ar putea continua și au cerut oamenilor să fie precauți.

La Chișinău s-a anunțat că partea ucraineană a închis preventiv și numai până pe 10 mai trecerile de graniță spre Odesa.

Un tanc al forțelor pro-ruse trage o salvă în apropiere de combinatul siderurgic Azovstal, Mariupol, Ucraina, 5 mai 2022.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării susține că a fost distrusă o stație radar de producție americană în apropiere de orașul Zolote din regiunea Luhansk din estul Ucrainei. Informația nu a putu fi confirmată din surse independente.

Vineri, președintele american Joe Biden a promis un ajutor militar suplimentar Ucrainei, în valoare de 150 de milioane de dolari, care include unități radar, piese de artilerie și muniție.

Pe de altă parte, ministerul ucrainean al Apărării informează că trupele ruse din Mariupol continuă „asaltul” asupra combinatului Azostal, ultimul bastion al rezistenței militare ucrainene, din care au fost însă evacuați xei mai mulți dintre civilii de acolo.

Nici informațiile privind operațiunile militare de la Azovstal nu pot fi confirmate din surse independente, precizează BCC și agențiile internaționale de știri.

### Vezi și... ### Război în Ucraina |Putin justifică invazia. Regiunea Odesa, ținta unor noi atacuri cu rachete