Mai mult de 1.300 de oameni arestați în Rusia la proteste contra ordinului de mobilizare parțială

„Putin - în tranșee”. Poliția rusă a reținut sute de persoane la demonstrațiile împotriva mobilizării militare

Mai mult de 1.300 de oameni au fost arestați în Rusia la proteste care au avut loc în mai multe orașe contra deciziei Kremlinului de a chema la arme obligatoriu sute de mii de rezerviști ca să lupte în războiul din Ucraina.

Au avut loc demonstrații la Moscova, St. Petersburg și în alte 38 de orașe rusești, după ce Putin a anunțat mobilizarea, a anunțat Organizația rusă pentru drepturile omului OVD-Info, potrivit căreia cele mai multe arestări au avut loc la Moscova, unde au fost reținuți cel puțin 530 de protestatari, și mai mult de 400 la St.Petersburg. Au mai avut loc arestări la Celiabinsk. Ekaterinburg, Krasnoiarsk, Ufa, Krasnodar și Irkuțk. La protestul din Moscova au luat parte multe femei care scandau „Viață copiilor noștri!” și „Nu războiului!”.

Înregistrări postate pe social media dau de înțeles că sute de oameni au protestat la Moscova, formând un lanț uman ținându-se de mâini, iar poliția scotea protestatari din lanț trăgându-i unul câte unul.

La St Petersburg, oponenții ordinului de mobilizare, între care și multe femei, s-au adunat la Catedrala Sf Isac, înainte de a fi înconjurați de poliție.

### Vezi și... ### Maia Sandu condamnă din nou ferm invazia Rusiei în Ucraina

BBC relatează că biletele de avion pentru cursele externe au început să se vândă rapid după ce Vladimir Putin a ordonat miercuri dimineață o mobilizare parțială a aproximativ 300.000 de rezerviști - nu recruți - pentru a întări forțele rusești care au au suferit recent pierderi notabile pe frontul din Ucraina.

Ordinul lui Putin a venit după ce în mai multe teritorii ocupate din Ucraina au fost anunțate așa-zice referendumuri pentru alipirea acestor teritorii la Rusia.

În discursul de miercuri dimineață, criticat de autoritățile de la Kiev și de comunitatea internațională, liderul de la Kremlin a subliniat că va face uz de „toate mijloacele pe care le are la dispoziție” pentru a apăra teritoriul rusesc, dând de înțeles că asta ar putea însemna și folosirea armelor nucleare, notează BBC.

### Vezi și... ### Biden: Rusia a „încalcat fără rușine” principiile de bază ale ONU

Tot miercuri, oficiul procuraturii de la Moscova a avertizat miercuri că apelurile făcute pe internet pentru organizarea de proteste neautorizate, sau participarea la aceste proteste, ar putea di pedepsite cu până la 15 ani de închisoare, în virtutea legii care penalizează discreditarea forțelor armate rusești, răspândirea de „știri false” despre operațiune militară specială a Rusiei în Ucraina, sau încurajarea minorilor să protesteze.

Această legislație și hăituirea de către poliție a celor care se opun politicii lui Putin au făcut ca protestele anti-război să fie rare în Rusia.

Dar gruparea de opoziție anti-război Vesna a făcut apel pentru demonstrații pe scară largă și a relatat pe canalul său de Telegram despre multe arestări făcute în toată Rusia.

Între timp, zborurile spre destinații populare cum ar fi Istanbul în Turcia, sau Erevan în Armenia, au fost supra solicitate, locurile rămase libere ajungând la prețuri foarte mari.

### Vezi și... ### Mobilizare parțială în Rusia| Ce spun analiștii