Mai multe guverne occidentale au criticat aspru decizia unui tribunal din Belarus de a o condamna la 11 ani de închisoare pe una din liderele opoziției, Maria Kolesnikova, și la 10 ani de închisoare pe avocatul ei, Maxim Znak, sub acuzații grave, ca tentativă de răsturnare a guvernării. Secretarul de stat american a numit-o „condamnare motivată politic și condamnare rușinoasă” pentru acuzații „false”. El a repetat apelul Washingtonului la „încetarea campaniei de represiune împotriva poporului din Belarus” și „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor prizonierilor politici, inclusiv a doamnei Kalesnikova și a domnului Znak”.
Uniunea Europeană a spus că decizia reprezintă o „flagrantă lipsă de respect” față de drepturile omului, guvernul britanic a numit-o un „atac asupra apărătorilor democrației și libertății”, iar cel german a spus că este „nejustificată”.
Procesul a început în august, după mai multe luni de la înăbușirea protestelor pro-democrație din Belarus printr-un val masiv de arestări, exilul forțat al liderilor opoziției și interzicerea unor ONG-uri și a companiilor media independente. Lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a spus din exil că pedepsirea celor doi este un act de teroare împotriva belarușilor care îndrăznesc să se opună regimului Lukașenka și a cerut eliberarea lor imediată.
Kolesnikova a fost arestată pe 7 septembrie 2020 în centrul orașului Minsk de persoane mascate și a fost dusă la granița ucraineană a doua zi, împreună cu doi asociați ai săi. I s-a cerut să treacă granița, dar ea a refuzat, rupându-și pașaportul în fața celor care au arestat-o și a spus că nu vrea să părăsească țara și că va rămâne în Belarus „până la sfârșit”.