Mai multe iurte pentru Ucraina donate de organizații din Kazahstan

Fotografie din 1 februarie: Voluntari kazahi transportă un „tunduk”, suportul central al unei iurte, către un camion plin cu provizii pentru Ucraina. Bărbații pregătesc transportul de ajutoare în satul Qainazar, la est de Almatî.

Un voluntar așază stinghiile de lemn care vor forma pereții iurtelor.

Acest transport de ajutoare este cel mai recent dintr-o campanie finanțată prin crowdfunding de către Viitorul Națiunii, un grup de activiști kazahi care a început să strângă fonduri pentru Ucraina imediat după ce Kremlinul a lansat invazia în februarie 2022.

Activista kazahă Togzhan Kojalieva, șefa organizației „Viitorul națiunii”, a declarat pentru Reuters că ideea de a oferi Ucrainei iurte a venit după ce i-a întrebat pe ucraineni ce au nevoie cel mai mult. „Ne-au cerut corturi și am decis să aducem iurte”, a spus ea, spunând că adăposturile nomade tradiționale sunt „un simbol al unei cămine, al unei case, al căldurii, al confortului, care oferă adăpost celui care are nevoie de el”.

O iurtă este ridicată în orașul Lvov, în vestul Ucrainei, la 1 februarie.

O iurtă kazahă a fost montată pentru prima dată în Bucea, în apropiere de Kiev, la începutul lunii ianuarie.Adăpostul a oferit hrană și un spațiu cald pentru localnicii care vor să socializeze. Voluntarii kazahi din spatele inițiativei au promis să ridice mai multe adăposturi în alte orașe ucrainene.

În Qainazar, pe 1 februarie, voluntarii pregăteau cutii sculptate pentru a fi trimise în Ucraina,.

Inițiativa iurtei a provocat o mică izbucnire diplomatică la începutul lunii ianuarie, cândMinisterul de Externe al Rusiei a cerut „explicații oficiale” din partea autorităților kazahe cu privire la proiectul acestui ajutor simbolic. 

Un voluntar din Kazahstan încarcă cutii de ajutoare într-un camion destinat Ucrainei, pe 1 februarie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului kazah de Externe al Kazahstanului a declarat pentru serviciul kazah al RFE/RL că nu au considerat necesar să explice Moscovei proiectul de ajutorare și a susținut că nu depinde de ei. „Aceasta este o inițiativă a unor companii private”, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând: „Nu vedem nicio problemă în ceea ce privește instalarea acestei iurte [de la Bucea]".

Una dintre cele trei iurte este pregătită pentru a fi trimisă în Ucraina la 1 februarie.

Un sondaj realizat în noiembrie a arătat că 22% dintre kazahi au susținut Ucraina în războiul cu Rusia, în timp ce 13% au favorizat Rusia, cei mai mulți spunând că sunt neutri.
 

Un generator este pregătit pentru expediere.

Viitorul Națiunii a strâns aproximativ 1,5 milioane de dolari pentru inițiativa sa de ajutorare a ucrainenilor în fața invaziei rusești. Kojalieva a declarat pentru Reuters că ea crede că răspunsul public masiv la strângerea de fonduri se datorează faptului că mulți kazahi consideră că țara lor, istoric vorbind, are o relația strânsă cu Ucraina.

O iurtă kazahă în Lvov pe 1 februarie

Cuvântul „kazah”, care înseamnă „aventurier” sau „nomad”, are rădăcini lingvistice comune turcice cu cuvânt „cazac”, care-i desemna pe cei care bântuiau stepele din Ucraina și sudul Rusiei.

În Kazahstan se fac colecte publice pentru a trimite adăposturi tradiționale și alte provizii în Ucraina, în timp ce războiul declanșat anul trecut de Rusia face ca oficialii de la Astana să se distanțeze de Kremlin.