Mai multe ONG-uri condamnă tentativele de intimidare a jurnaliștilor de investigație

Imagine generică

Institutul „Viitorul”, Transparency International – Moldova, Centrul de analiză și prevenire a corupției și câteva organizații de media s-au solidarizat cu Centrul de Investigații Jurnalistice, condamând decizia unui magistrat de a obliga procurorii să pornească dosar penal pentru accesarea datelor personale necesare unei investigații jurnalistice.

Este vorba de presupusa avere nedeclarată a procurorului Igor Popa și a fostei sale soții, cu care ar fi divorțat numai fictiv. Popa este anchetat pentru îmbăgățire ilicită și este suspendat din funcție. Judecătorul Victor Rațoi din Chișinău, sediul Ciocana, a dispus inițierea unui dosar penal împotriva Centrului de Investigații Jurnalistice, a jurnalistelor de investigație Cornelia Cozonac, Julieta Saviţchi și a activistului Anatol Mătasaru, pentru accesarea și colectarea datelor personale și a altor informații necesare investigației jurnalistice.

Președinta comisiei parlamentare responsabile de mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a spus că a sesizat pe acest caz Consiliul Superior al Magistraturii, întrucât ea crede că magistratul și-a permis „un atac la libertatea presei”.

Decizia este văzută drept „un precedent periculos” și de către Transparency International – Moldova. „Folosirea tendențioasă a legislației privind protecția datelor cu caracter personal împotriva dreptului la informare și libertatea de exprimare pe cazuri de interes public reprezintă un abuz”, se spune în declarația organizației.