Partidul Șor anunță un nou protest pentru duminică, în PMAN

Partidul Șor anunță pentru duminică, 23 octombrie, un nou protest antiguvernamental în Piața Marii Adunări Naționale, îndemnându-și susținătorii să iasă într-un număr cât mai mare. „Maia Sandu și PAS vor să ne închidă gura și să ne aresteze. Noi, însă, vom lupta până la capăt”, se spune în anunțul formațiunii.

Protestul de duminica trecută, la care au participat, potrivit poliției, aproape 6.000 de oameni, a fost dispersat de forțele de ordine care au evacuat corturile protestatarilor instalate pe bulevardul central Ștefan cel Mare, atât pe partea carosabilă, cât și pe trotuarul din fața parlamentului și în scuarul președinției. Intervenția forțelor de ordine a fost criticată de organizatorii manifestației, de apărători ai drepturilor omului și de opoziția politică, dar a fost lăudată de putere.

### Vezi și... ### Un nou protest organizat de Partidul Șor | Poliția a blocat accesul manifestanților spre PMAN

Patru organizații neguvernamentale - Asociația Promo-LEX, Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme și Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy) – au condamnat, într-o declarație comună, încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor, spunând că poliția a acționat „disproporționat” și „abuziv” când a sistat protestul organizat de Partidul Șor în fața parlamentului și a președinției.

Cele patru organizații susțin că evacuarea corturilor protestatarilor a fost justificată doar de pe partea carosabilă a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. „În același timp, nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar. Or, acestea au fost instalate în cadrul unui protest pașnic și nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice. Intervenția forțelor de ordine este, prin urmare, disproporționată”, se spune în declarație.

„Autoritățile trebuie să explice și să justifice foarte clar care a fost necesitatea dispersării protestului din fața parlamentului și care a fost alternativa oferită protestatarilor pașnici. Autoritățile trebuie să justifice și faptul confiscării și distrugerii bunurilor participanților la întrunire”, se mai arată în declarația celor patru ong-uri.

Juristul Vladislav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice a pus la îndoială că la protestul de duminica trecută au fost întrunite cumulativ cele cinci cerințe care justifică dispersarea unei manifestații, prevăzute în legea cu privire la întruniri și anume:

  • încălcarea ordinii publice sau chemări la violență;
  • nesubordonarea cerințelor administrației locale;
  • solicitarea repetată a administrației publice locale de dispersare benevolă și oferirea timpului rezonabil pentru aceasta;
  • refuzul organizatorilor protestului de dispersare benevolă;
  • solicitarea administrației locale pentru intervenția poliției.

„Am dubii că aceste cerințe au fost respectate la dispersarea protestului, iar prin încălcarea legii nu e posibil de edificat un stat bazat pe drept”, a comentat Vladislav Gribincea pe Facebook.

### Vezi și... ### Șor recunoaște că îi plătește pe protestatari   

Liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, a anunțat luni, 17 octombrie, că formațiunea pe care o conduce a depus o plângere la Procuratura Generală în care denunță acțiunile forțelor de ordine.

„Distrugerea orășelului de corturi, în cel mai brutal mod posibil și fără nicio acoperire legală, reprezintă un abuz extrem de grav, care nu poate fi tolerat în niciun caz”, a comentat Șor pe Facebook. „Guvernarea PAS a călcat în picioare toate legile și normele în vigoare, care garantează dreptul cetățenilor la întruniri și proteste”, a adăugat deputatul fugar.

Critici similare au fost formulate, în declarații separate, de formațiunile parlamentare de opoziție din Blocul comuniștilor și socialiștilor, care au acuzat actuala guvernare PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele „acțiunilor ilegale și grosolane ale poliției”.

### Vezi și... ### Maia Sandu: Vom aplica măsuri de protecție, dacă Rusia va atenta la suveranitatea și integritatea R. Moldova

Președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița au respins aceste acuzații, lăudând forțele de ordine pentru că au intervenit „prompt”, „profesionist” și în limitele legale”.

„Poliția a raportat numeroase încălcări grave. Organizatorii nu au asigurat desfășurarea protestului în cadrul legal, inclusiv au fost descoperite obiecte interzise desfășurării unui protest pașnic. Respectiv a trebuit să se intervină pentru a asigura ordinea publică”, a declarat Maia Sandu, într-o conferință de presă.

„Instituțiile statului vor interveni profesionist, așa cum au făcut-o duminică, în limitele prevăzute de lege, pentru a ne asigura că asemenea manifestații se desfășoară într-un cadru civilizat, fără a genera instabilitate și haos. Iar cei care vor dori să transforme o formă legitimă de exercitare a unui drept fundamental într-o acțiune de destabilizare vor fi sancționați, în strictă conformitate cu legea”, a scris Natalia Gavrilița pe Facebook.

Justificând dispersarea protestului și evacuarea corturilor, Inspectoratul General de Poliție (IGP) a invocat, într-un comunicat, multiple încălcări din partea protestatarilor, inclusiv blocarea intenționată a arterei de circulație a transportului, admiterea în mulțime a persoanelor în stare de ebrietate și a unor obiecte periculoase, inclusiv cutii cu obiecte pirotehnice în corturi. „Existând pericol real pentru periclitarea ordinii publice, corturile au fost ridicate”, se spune în comunicat. Se mai precizează că poliția a acționat conform recentei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale prin care s-a interzis desfășurarea protestelor cu blocarea circulației rutiere în zilele cu program de muncă și limitarea acestora la maximum patru ore în zilele de odihnă.

### Vezi și... ### Promo-LEX critică solicitarea Maiei Sandu de modificare a legislației întrunirilor 

Membrii și simpatizații Partidului Șor, condus de deputatul fugar Ilan Șor, au început protestele pe 18 septembrie, instalând corturi în fața parlamentului și președinției și cerând demisia actualei guvernări, diminuarea prețurilor și tarifelor, precum și majorarea salariilor.

Anterior, poliția a cerut instanței de judecată să oblige primăria Chișinău să suspende protestele, după ce a constatat mai multe încălcări care ar fi avut loc în timpul manifestațiilor. Potrivit poliției, doar pe parcursul săptămânii trecute au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatari.