Mai multe țări își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina

Marșul Unității la Kiev, 12 februarie 2022

Mai multe națiuni și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina pe fondul avertismentelor din partea puterilor occidentale că Moscova ar putea fi pe punctul de să-și invadeze vecinul din vest.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Germania se numără printre țările care le-au spus cetățenilor lor să plece. Pe de altă parte Australia a anunțat pe 13 februarie că își suspendă operațiunile la ambasada sa din Kiev.

### Vezi și... ### Ucraina cheamă la calm, după ce SUA a ordonat evacuarea personalului neesențial al ambasadei din Kiev

Reuters a transmis că personalul american din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a început din 13 februarie să se retragă din orașul Donețk controlat de rebelii susținuți de Rusia, în estul Ucrainei. OSCE nu a comentat până acum aceste informații. Canada, informează presa canadiană, își mută personalul ambasadei la Lvov, lângă granița cu Polonia.

### Vezi și... ### Biden - Putin: Un nou dialog fără rezultat

Toate aceste acțiuni au ca fundal încercările liderilor Statelor Unite și Franței de a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să se retragă păreau să dea puține roade. Președintele american Joe Biden i-a spus lui Putin într-un apel telefonic din 12 februarie că o invazie rusă a Ucrainei „ar produce suferință umană pe scară largă și ar slăbi poziția Rusiei” în lume, potrivit unei declarații a Casei Albe emise după convorbirea celor doi.

Biden a reafirmat, de asemenea, că Statele Unite și aliații săi vor „răspunde decisiv” cu „costuri rapide și severe asupra Rusiei” dacă Rusia va invada. Kremlinul a spus că Putin i-a spus lui Biden că răspunsul SUA la principalele solicitări de securitate ale Rusiei nu a luat în considerare preocupările cheie și că Moscova va răspunde în curând.