Cei mai muți dintre elevii – 728 - au calitatea de audient, ceea ce înseamnă că asistă la ore, dar își continuă studiile online în școala ucraineană în care sunt înscriși. Elevii sunt înregistrați în cataloage provizorii, iar, ulterior, pot susține examenele pentru echivalarea studiilor. Cei mai mulți studiază în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău – 832, cu predare în limba română și rusă. Tot în capitală sunt și cei mai mulți copii care merg la grădiniță, a spus șeful Direcției Educație, Andrei Pavaloi în cadrul ședinței primăriei Chișinău, și anume 302.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în școlile și grădinițele din municipiul Chișinău au fost angajați opt refugiați ucraineni, printre care și o învățătoare. Anna Golinska predă la gimnaziul „Taras Șevcenco”, acolo unde învață 42 de copii ucraineni.
Your browser doesn’t support HTML5
Directoarea gimnaziului, Angela Moizesovici a declarat pentru Europa Liberă că cei mai mulți elevi ucraineni învață în clasele primare. „Copiii s-au adaptat ușor, și-au făcut prieteni, dar le este dor de casă, de rudele, prietenii care au rămas în Ucraina.", susține directoarea.
Potrivit datelor oferite Europei Libere de ministerul Educației, 636 de elevi ucraineni învață în clasele primare, dintre aceștia mai mult de jumătate sunt băieți. Iar în grădinițe, în total, s-au integrat 667 copii.
Autoritățile în educație susțin că din cei 1127 de studenți străini care învață în universitățile moldovene, 604 sunt refugiați din Ucraina.
Cele mai recente date ale ministerului de Interne arată că pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 85 de mii de cetățeni străini, dintre care peste 43 de mii - minori.
### Vezi și... ### Sute de refugiați ucraineni se înscriu la universitățile moldovene