Delegația europarlamentară USR PLUS a semnat o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, prin care le cere ca instituțiile europene să adopte o politică adaptată situației speciale din Republica Moldova, informează agenția IPN.
În scrisoare se spune că alegerile parlamentare care au avut loc duminica trecută au transformat radical climatul politic de la Chișinău și au demonstrat că în acest moment există voință politică și populară pentru o apropiere rapidă și completă a Republicii Moldova de principiile și de valorile europene.
### Vezi și... ### Retrospectiva săptămânii. Prioritățile Maiei Sandu: sănătatea, integrarea europeană, justițiaDar oricât de remarcabil pare acest gest excepțional, materializarea sa nu poate avea loc fără o atitudine corespunzătoare din partea instituțiilor europene. Republica Moldova are nevoie de ajutor rapid și clar, de un traseu prestabilit și de puncte finale bine determinate în parcursul său european.
În opinia celor 8 europarlamentari care au semnat scrisoarea, în primul rând, UE trebuie să sprijine mai direct reforma complexă, dar esențială, a sistemului de justiție. Cu impactul său profund asupra tuturor aspectelor vieții sociale, economice și politice din orice democrație, succesul reformei justiției este un factor de schimbare sau de rupere în toate celelalte demersuri pe care UE și Republica Moldova le vor întreprinde împreună.
Ei salută înființarea de către președintele Maia Sandu a unui nou „Comitet consultativ independent anticorupție” și sprijină cooperarea dintre Republica Moldova și UE în combaterea tuturor tipurilor de infracțiuni financiare. Europarlamentarii cred că comisarii Reynders și Verhely pot conveni împreună cu noul guvern de la Chișinău un calendar ambițios de acțiuni pentru a sprijini aceste eforturi.
În al doilea rând, se menționează în scrisoare, cetățenii moldoveni trebuie să simtă beneficiile tangibile ale integrării europene...
Două rezultate concrete pot aduce Uniunea mai aproape de moldoveni în viața lor de zi cu zi, se menționează în scrisoare și anume: eliminarea completă a tarifelor de roaming și includerea Republicii Moldova în Zona unică de plată în euro (SEPA).
În al treilea rând, Comisiei Europene și Consiliului European li se cere să crească sprijinul acordat mass-media independente și societății civile din Republica Moldova. Ei cred că metodologia revizuirii extinderii, structurată pe clustere de integrare, poate fi o bună oportunitate de a extinde perspectiva integrării europene la Republica Moldova și alte țări din regiune.
Scrisoarea este semnată de: Dacian Cioloş, președinte Renew Europe și membrii Parlamentului European: Dragoş Tudorache, Vlad-Marius Botoș, Vlad Gheorghe, Alin Mituța, Dragoş Pîslaru, Ramona Strugariu și Nicolae Ştefănuță.