Președinta Maia Sandu a anunțat că a promulgat o lege care interzice afișarea „panglicii Sf. Gheorghe” și altor simboluri folosite de forțele ruse în timpul invaziei din Ucraina, spunând că legea „nu atentează la memoria noastră istorică”.
Anunțul șefei statului face posibilă intrarea interdicției în vigoare înainte de 9 mai, când oponenții puterii de la Chișinău și-au chemat simpatizanții să participe la un marș al victoriei, purtând controversata panglică în dungi negre și portocalii.
Într-o declarație de presă la promulgarea legii, președinta Sandu a îndemnat la calm și a spus că „oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al doilea război mondial în acea conflagrație sângeroasă”.
„Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiului de acum 77 de ani, ele se referă la războiul de azi din Ucraina”, a spus Sandu.
### Vezi și... ### Parlamentul și-a dat votul final pentru a interzice „panglica Sf. Gheorghe”Rusia a desemnat panglica bicoloră drept simbol al victoriei URSS asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, iar foștii președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin au adoptat-o și purtat-o la manifestările de 9 mai.
Votarea interdicției de către majoritatea parlamentară PAS la 14 aprilie a înfuriat opoziția comunistă și socialistă. Legislația nouă prevede că încălcarea interdicției ei se va pedepsi cu amenzi de până la 9 000 de lei pentru persoane fizice, amenda crescând la 18 000 pentru persoane cu funcții de răspundere și la 36 de mii pentru persoane juridice.
Vorbind în română și rusă într-o încercare de a preveni posibile tensiuni, șefa statului a condamnat ceea ce a numit „specularea victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei”, spunând că este „o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi în pace”.
Fostul președinte Dodon și aliații săi socialiști au semnalat că au de gând să sfideze interdicția pe 9 mai. „Iar amenzile, dacă autoritățile vor recurge totuși la acest pas, ne vom duce cu toții, zeci de mii de oameni, și le vom înmâna Nataliei Gavrilița și Maiei Sandu”, a spus Dodon la 12 aprilie într-o emisiune a postului NTV Moldova.
### Vezi și... ### Interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, primită cu proteste la Bălți, Comrat și MoscovaÎntr-o aparentă critică la adresa oponenților politici, președinta Sandu a făcut o paralelă între refuzul unor politicieni de a condamna agresiunea rusă în Ucraina și alte situații asemănătoare din istorie. „Cei care nu condamnă azi războiul sunt ca cei care nu au condamnat la vremea lor pogromurile, holocaustul sau deportările”, a spus Sandu.
Promulgarea interdicției are loc la o zi după ce poliția a anunțat o anchetă și reținerea unui tânăr, la Bălți, suspectat de inscripționarea unor simboluri ale invaziei rusești în Ucraina pe clădiri, mașini și monumente, inclusiv o blindată-monument la o unitate militară din municipiu. La sfârșitul săptămânii trecute, la Bălți și Comrat au avut loc proteste față de intenția interzicerii acestor simboluri.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Bătălia pentru Donbas ar putea fi un „război de uzură”