Maia Sandu a promulgat legea votului prin corespondență

Șefa statului, Maia Sandu, s-a întâlnit pe 7 mai 2024, la Oslo, cu reprezentanții comunității de moldoveni din Norvegia.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a promulgat la 8 mai legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență. Decretul șefei statului a fost publicat în Monitorul Oficial la 10 mai.

Astfel, votul prin corespondență va putea fi aplicat chiar la alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea în UE, așteptate în această toamnă, pe 20 octombrie. Vor putea vota prin poștă moldovenii din: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia.

Proiectul de lege privind implementarea parțială a votului prin corespondență a fost adoptat în lectură finală de legislatorii partidului de guvernământ PAS la 26 aprilie curent. De la prima la a doua lectură, numărul țărilor eligibile s-a mărit, de la două la șase, inițial fiind vorba doar de SUA și Canada.

După adoptarea proiectului de lege în lectură finală, deputatul PAS, Radu Marian, a spus că pilotarea votului prin corespondență le va permite autorităților să îmbunătățească procesul electoral, astfel încât, la scrutinul parlamentar din anul viitor, votul prin corespondență să poată fi aplicat în toată lumea.

Opoziția parlamentară a criticat inițiativa PAS. Vicepreședintele socialist al Parlamentului, Vlad Batrîncea, a acuzat autoritățile de la Chișinău că și-au încălcat propriul angajament față de UE, modificând legislația electorală în an electoral, fără expertizarea Comisiei de la Veneția.

Maia Sandu și PAS, sprijiniți masiv de diaspora occidentală în precedentele alegeri prezidențiale și parlamentare, au promis să ușureze votul pentru moldovenii din străinătate, care erau uneori nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge la urne.

Pentru a putea vota prin corespondență, cetățenii moldoveni din cele șase țări menționate mai sus vor trebuie să se înregistreze online, în prealabil, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Buletinele de vot vor fi expediate prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

Nu vor putea vota prin corespondență moldovenii din Rusia, Ucraina sau alte țări aflate în conflicte militare, din statele cu care R. Moldova nu are stabilite relații diplomatice și din țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te