Maia Sandu a spus că guvernul său a căzut pentru că nu a dorit să mimeze reforma în justiție

Maia Sandu, vorbind în plenul parlamentului. 12 noiembrie 2019

Maia Sandu a declarat în fața câtorva sute de susținători adunați în fața parlamentului că guvernul său a căzut pentru că nu a dorit să mimeze reforma în justiție, iar votul solidar pentru demitere al foștilor parteneri de coaliție socialiști și opoziției democrate ar sugera existența unei înțelegeri ascunse. „Din păcate, astăzi, niște hoți din parlament s-au speriat de reforma pe care o promovăm. (...) Se pare că apare Plahotniuc-2”, a spus Sandu.


Într-o postare ulterioară pe Facebook, ea a adăugat că a fost „trădat” guvernul, dar și „fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine”. Guvernul Sandu a fost demis astăzi prin moțiune de cenzură, cu 63 de voturi ale fracțiunilor socialiștilor și democraților, la mai puțin de o săptămână după ce și-a angajat răspunderea pentru amendamente legislative care acordau primei-ministre dreptul să selecteze candidaturile pentru funcția de procuror general.

Sandu a spus că numai așa putea fi sigură că justiția va fi curățată, și nu-și va găsi un nou stăpân în Partidul Socialiștilor. PSRM a acuzat-o la rândul său de faptul că ar fi încercat să-și impună controlul la procuratură și că ar fi încălcat acordul de coaliție.

Guvernul Sandu a fost instalat în iunie de o coaliție creată pe neașteptate de PSRM și Blocul ACUM pentru alungarea de la putere a Partidului Democrat și fostului său lider, Vlad Plahotniuc, acuzat de „capturarea” instituțiilor statului.