Maia Sandu a vorbit despre fenomenul migrației la Forumul Strategic de la Bled | Salariul mediu pe economie, mai mare de 12 mii de lei

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în PMAN de Ziua Independenței la 27 august 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Rata migrației este mai mică acum în Republica Moldova decât înainte, dar chiar și așa, sunt necesare schimbări în diverse domenii, astfel încât oamenii să decidă să rămână acasă. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută pe 29 august, în cadrul Forumului Strategic de la Bled, din Slovenia, în contextul subiectului legat de plecarea tinerilor și problemele cu care se confruntă aceștia în țările lor, transmite Radio Chișinău.
  • Câștigul salarial mediu lunar brut la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare a constituit în al doilea trimestrul al anului curent 12175,9 lei. Acesta este în creștere cu 17,3% față de trimestrul doi al anului 2022 și cu 6,0% față de primul trimestru al anului curent, transmite IPN. Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în al doilea trimestrul din 2023, s-au înregistrat în domeniul informații și comunicații – 30521,3 lei, activități financiare și de asigurări – 24704,0 lei, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18382,2 lei.
  • Luminița Mihalcean, directoarea interimară a Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău, despre care Ziarul de Gardă a scris recent că un grup de medici îi cer demisia, acuzând-o de presiuni și management defectuos, a fost eliberată din funcție. Decizia a fost anunțată de edilul capitalei, Ion Ceban, în cadrul unei ședințe de marți cu angajații instituției, transmit jurnaliștii de Ziarul de Gardă. În cadrul ședinței, reprezentanții primăriei Chișinău au informat angajații spitalului despre rezultatele anchetei de serviciu demarate la 31 iulie, după ce medicii au ieșit public să ceară demisia directoarei interimare.
  • TV8 scrie că Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de pericol excepțional de incendiu pe arii extinse, în perioada 30 august - 14 septembrie. În acest context, pompierii atrag atenția populației să evite utilizarea focului deschis pe terenurile cu vegetație uscată.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, este populară postarea redacției Jurnal TV despre accidentul fatal de la Sângera, în rezultatul căruia o femeie de 30 de ani a murit, iar două fete de 6 și 17 ani au fost rănite. La volanul mașinii se afla o tânără de 22 de ani, angajată a INSP. Aceasta deține permis de conducere și se afla în afara orelor de serviciu, precizează Poliția. Testată alcoolscopic la locul accidentului, aparatul Drager a arătat o concentrație de alcool de 0,51 mg/l în aerul expirat. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală, iar șoferița a fost reținută pentru 72 de ore.
  • Pe instagram a atras atenția internauților postarea Europei Libere despre compania letonă Air Baltic care lansează cursa Chișinău - Riga, începând cu anul 2024, de două ori pe săptămână. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.