Președinta Maia Sandu a declarat, marți seara, că nu are încredere în majoritatea parlamentară în frunte cu socialiștii, că acceptarea unei candidaturi la funcția de prim-ministru din partea acestei majorități ar însemna să accepte „recapturarea” instituțiilor statului de către un regim oligarhic și corupt și că actuala criză politică trebuie tranșată de „popor” la alegeri anticipate, sau la un referendum.
### Vezi și... ### CC: decret neconstituțional. Criza guvernamentală se prelungeșteSandu vorbit la câteva ore după ce Curtea Constituțională a spus că este neconstituțional decretul prezidențial din 11 februarie de desemnare repetată a Nataliei Gavriliță în calitate de candidată la funcția de prim-ministră, prin care șefa statului a încercat să forțeze grăbirea de alegeri parlamentare anticipate. Instanța a mai spus că șefa statului este obligată să accepte o candidatură la funcția de premier propusă de o majoritate parlamentară oficializată.
În declarația sa de presă, Sandu a spus însă că decizia instanței „poate ar fi de înțeles” într-o „situație de normalitate”, dar că miza confruntării de acum nu este stabilirea limitelor de competență ale fiecărei autorități în procesul de creare a guvernului, ci acceptarea sau combaterea corupției.
Șefa statului nu și-a anunțat pașii următori, dar a spus, fără explicații, că soluția crizei o reprezintă fie alegerile anticipate, fie un referendum.
Aleasă cu un număr record de voturi în luna noiembrie, președinta Sandu spune că actualul parlament dominat de rivalii săi, „în care se vând deputați, se cumpără deputați și se răpesc deputați” nu-i poate sprijini agenda combaterii schemelor de corupție, curățării justiției și dezvoltării economice.
### Vezi și... ### Vladislav Gribincea: Este inacceptabil ca politicienii să poată influența procurorii sau polițiștiiÎn declarația de marți, șefa statului a rostit de mai multe ori numele lui Vlad Plahotniuc și a făcut o paralelă între situația actuală și cea de la sfârșitul anului 2015 - începutul anului 2016, spunând că președintele de atunci, Nicolae Timofti a fost forțat să accepte un guvern impus de oligarhul actualmente fugar, iar acest fapt a dus la „instaurarea unui regim oligarhic și autoritar și la capturarea statului”.
„Nu avem dreptul să permite recapturarea instituțiilor statului (...) poporul este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a spus președinta Sandu.
### Vezi și... ### Igor Dodon i-a cerut Maiei Sandu să desemneze „imediat” un candidat de prim-ministruCeva mai devreme, liderul socialiștilor, Igor Dodon, i-a cerut președintei Sandu să emită „imediat” un nou decret pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, în urma deciziei de marți a Curții Constituționale. Într-o postare pe Telegram, fostul președinte a spus că partidului său este gata „să facă tot ce este necesar pentru ieșirea rapidă” din criza politică, reamintind că Mariana Durleșteanu rămâne candidata majorității parlamentare conduse de socialiști, din care mai fac parte deputați transfugi și deputați ai Partidului Șor.
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, pe de altă parte, a spus că partidul său, cu numai 11 deputați din 101, vrea să-și asume crearea unui guvern minoritar, pentru a evita „pericolul instalării unui guvern PSRM-Șor”.