O analiză publicată pe site-ul G4media arată că președintele moldovean Igor Dodon încearcă să scoată Republica Moldova din izolare cu ajutorul Ungariei. Aflat în vizită la Chișinău, ministrul afacerilor externe și comerțului de la Budapesta, Péter Szijjártó, a fost primit la cel mai înalt nivel. A ținut un discurs în care s-a referit voalat și la România, Uniunea Europeană și Statele Unite: “atunci când vorbim despre Parteneriatul Estic, a spus Szijjártó, ne referim la un parteneriat real, astfel că din partea noastră Moldova nu va primi lecţii niciodată, Budapesta nu va interveni în afacerile interne ale Moldovei. Nu vom comenta niciodată problemele interne, pentru că nu este treaba noastră”. Ministrul de externe ungar este printre foarte puținii oficiali străini care au vizitat Republica Moldova de când la conducere se află Igor Dodon. Practic, au fost doar președintele turc Regep Tayyp Erdogan și cel al Belarusului, Alexandr Lukasenka. Președintele României și al Ucrainei nu au făcut pasul. Dodon anunță pe Facebook că premierul Viktor Orban a acceptat să vină la Chișinău în martie, și că el speră în semnarea unui acord de colaborare strategică între cele două state.
Alexandru Damian scrie în revista 22 despre cum s-a comportat și cum se poziționează acum România față de Republica Moldova. „Abia acum diplomația românească a descoperit că reformele au eșuat în Republica Moldova și asistă neputincioasă la consolidarea puterii unui nou oligarh”. Ceea ce se petrece acolo este „un proces prin care Partidul Socialist, prorus, devine partid-stat, preluând controlul asupra majorității instituțiilor din sistemul de securitate și de justiție. (...)o involuție față de cele câteva luni de guvernare ale Maiei Sandu, când s-a sperat că Republica Moldova poate reîncepe reformele și relua parcursul european”. În Republica Moldova lucrurile se degradează însă mai demult, din perioada când „PDM-ul, copilul preferat al Bucureștiului, proclama europenizarea țării. Instituțiile statului rămân sub control politic, reformele sunt în continuare mimate, corupția și schemele de corupție își schimbă doar traseele financiare, iar puținele companii de stat cu potențial de căpușat sunt scoase la vânzare. S-a schimbat doar beneficiarul ultim: de la rețeaua de interese PDM la cea a Partidului Socialist”. Alexandru Damian reproșează Bucureștiului că a schimbat lentilele brusc și fără explicații, deși opoziția moldoveană a trimis repetate alerte și solicitări de sprijin. Inexplicabil, consideră analistul, „Maia Sandu, cea mai credibilă figură proeuropeană de la Chișinău, este mai degrabă ignorată de diplomația românească, deși are relații bune cu PNL și cu premierul Orban”.
Mâine va fi dezbătută la București moțiunea de cenzură introdusă de parlamentarii social-democrați împotriva guvernului Ludovic Orban, cu speranța că va fi aprobată și astfel nu se vor mai face alegeri de primari în două tururi. Numai că guvernul a adoptat azi ordonanță de urgență pe aceeași temă. „Ițele jocului politic s-au încurcat atât de tare, încât nimeni nu poate spune exact ce va urma, pentru că e neclar care sunt totuși mizele și interesele partidelor”, scrie în 22 Andreea Pora. Ea se întreabă de ce, în toată suita de mișcări ca la șah, liberalii nu au retras din parlament proiectul de lege referitor exact la votul în două tururi, ca să preîntâmpine o anulare a legii la Curtea Constituțională. Sugestia din analiza Andreei Pora pare să fie că nici liberalii nu mor de bucurie la ideea celor două tururi de scrutin.