Președinta Maia Sandu a cerut ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie inspectat după ce a revenit în gestiunea statului și ca toate persoanele implicate în preluarea lui anterioară să fie pedepsite.
În cadrul unui briefing organizat în dimineața zilei de luni, 3 aprilie, la aeroport, Maia Sandu a spus că oligarhii Ilan Șor și Vlad Plahotniuc „au furat în 2013 Aeroportul Chișinău de la cetățeni [...] prin tranzacții mincinoase” și că, „în urma acestei scheme”, statul ar fi pierdut venituri de circa 1,6 miliarde de lei.
„Solicit instituțiilor statului să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager, în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit Agenției Proprietății Publice, administrației aeroportului să asigure funcționarea optimă de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute spre mai multe destinații la prețuri accesibile”, a declarat șefa statului.
### Vezi și... ### Reacția companiei Avia Invest după ce statul a preluat gestionarea Aeroportului ChișinăuNoua administrație a aeroportului susține că foștii proprietari nu au investit în infrastructura aeroportuară, în echipamente de securitate aeronautică sau în surse strategice de alimentare cu energie electrică.
„Statul, de principiu, nu a preluat nimic. Statul a luat doar probleme. A luat un aeroport care are duty-free, are restaurante, are o fațadă, are ghirlande și nu prea are pistă, nu prea are cabluri, nu prea are căi de rulare, nu prea are locuri de parcare. În cei 10 ani de concesiune, aeroportul ar fi putut arăta altfel”, a spus administratorul adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, citat de IPN.
Aeroportului Internațional Chișinău a fost dat în concesiune în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, companiei Avia Invest, care s-a angajat să investească 250 de milioane de euro în dezvoltarea aeroportului.
În septembrie 2019, Guvernul Maiei Sandu a reziliat contractul pe motiv că Avia Invest nu a realizat investițiile promise. Agenția Proprietății Publice susținea că Avia Invest nu a executat obligațiile prevăzute în programul investițional pentru primele două etape, acumulând restanțe de circa 66 de milioane de euro.
În noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia instanței privind desfacerea contractului, iar compania s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție.
Pe 27 martie 2023, activele, bunurile și proprietățile aeroportului care fuseseră concesionate au fost transmise integral în proprietatea statului. Avia Invest a acuzat Agenția Proprietății Publice de încălcări ale contractului de concesiune și ale legislației în procesul de preluare a activelor, declarând că își va apărea drepturile în instanțele naționale și internaționale.
### Vezi și... ### Cazul concesionării aeroportului va fi trimis în judecată. În dosar figurează opt persoane, inclusiv un fost premier