Președinta Maia Sandu a condamnat din nou ferm invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina dar și mobilizarea militară parțială, decretată miercuri de președintele rus Vladimir Putin.
„Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia”, a spus Maia Sandu în discursul ținut la Adunarea generală ONU de la New York, reamintind că invazia rusă este un atac la adresa principiilor de bază ale Națiunilor Unite.
„Acest război nu este doar un atac asupra vecinului și prietenului nostru, Ucraina. Este un atac la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Este un atac la siguranța nucleară”, a afirmat șefa statului moldovean.
### Vezi și... ### Maia Sandu a convocat Consiliul de Securitate, în contextul mobilizării militare din RusiaVorbind în numele unei „viitoare țări membră a Uniunii Europene”, președinta Maia Sandu a reafirmat că țara sa „stă fermă alături de Ucraina” și a apelat la comunitatea internațională să continue sprijinul pentru Ucraina, care „luptă pentru noi toți”.
Președinta a reamintit de efortul făcut de moldovenii confruntați cu criza refugiaților din țara vecină, mulțumind totodată pentru sprijinul internațional primit, mai ales din partea statelor care au creat „Platforma de Sprijin pentru R. Moldova”, începând cu Germania și Franța.
Toți cetățenii R. Moldova, indiferent de etnie și limbă, de convingeri politice sau de faptul că trăiesc pe malul drept sau stâng la Nistrului, „vor pace”.
Prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul țării reprezintă o amenințare gravă de securitate, a continuat Maia Sandu, care a cerut din nou „retragerea imediată și necondiționată” a acestora, la fel ca și evacuarea munițiilor de la depozitul de la Cobasna. Reintegrarea țării, a mai spus Maia Sandu, se poate obține prin dialog, cu respectarea securității și integrității teritoriale.
### Vezi și... ### Biden: Rusia a „încalcat fără rușine” principiile de bază ale ONU„Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni” a spus Maia Sandu.
Președinta a condamnat totodată Rusia pentru faptul că folosește gazul ca armă, reamintind că în fața crizei energetice, dar și a celei provocate de inflația galopantă, R. Moldova este „una din cele mai vulnerabile țări”.
Confruntată cu criza energetică, actualul guvern a început diversificarea surselor, țelul fiind ca în viitor, 30% din energie să fie obținută din surse alternative, a anuțat Maia Sandu.
### Vezi și... ### Cum vor fi compensate facturile la gaze, energie electrică și căldură?„Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru - mai sănătos și mai sigur.”
Schimbarile climatice si cu coruptia sunt provocările care amenință lumea întreagă și cer colaborare internațională.
„Corupția slăbește statele și erodează democrațiile. (...) Avem nevoie de mecanisme internaționale clare pentru a opri fluxul de bani murdari. Avem nevoie de instrumente mai bune pentru recuperarea și restituirea activelor”, a mai spus Maia Sandu de la tribuna Națiunilor Unite.
„Suntem hotărâți să aducem Moldova în Uniunea Europeană, astfel încât fiecare moldovean să aibă un nivel de trai mai bun și mai multe oportunități economice, acasă”, a mai declarat președinta în discursul ținut miercuri la Națiunile Unite.
### Vezi și... ### Cum să aperi democrația în Moldova?