Maia Sandu: conferința donatorilor de la Berlin este „un semnal de sprijin major”

Președinta Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a declarat că organizarea unei conferințe a donatorilor pentru Republica Moldova, săptămâna viitoare la Berlin, este „un semnal de sprijin major”.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, președinta Maia Sandu a spus că la reuniunea de la Berlin – organizată la inițiativa României, Germaniei și Franței –„ reprezentanții tuturor țărilor Uniunii Europene” vor discuta despre cum pot să ajute Republica Moldova. „Acesta este un semnal de sprijin major”, a apreciat Maia Sandu.

Delegația Republicii Moldova va fi condusă de prim-ministrul Natalia Gavrilița, care va prezenta „informații despre deficitul bugetar și necesitățile de finanțare a bugetului”, dar și proiecte concrete pe care Republica Moldova vrea să le realizeze în câteva domenii – energetic, social și în cel al managementului frontierelor, a precizat șefa statului.

Maia Sandu a mai spus că la Berlin vor merge și reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional ca să-i convingă pe donatori să ofere mai mult sprijin bugetar Republicii Moldova. „FMI nu spune că trebuie să micșorăm cheltuielile. (...) Dimpotrivă, FMI ne recomandă să creștem cheltuielile ca să putem să susţinem și păturile vulnerabile și să susținem și dezvoltarea economică. În situația în care economia nu crește, trebuie să crești cheltuielile, și evident că trebuie să găsim aceste surse pentru a crește cheltuielile”.

Potrivit președintei Maia Sandu, tot la Berlin ar urma să continue discuțiile privind posibila deschidere mai mare a pieței Uniunii Europene pentru produsele moldovenești, solicitată de autoritățile de la Chișinău, după ce războiul din Ucraina a lovit puternic în economia și comerțul Republicii Moldova.

„Am discutat cu UE, nu avem o decizie finală, dar avem niște semnale pozitive, inclusiv această discuție cu statele membre la Berlin sper să ne ajute să obţinem o decizie finală la nivel politic. Este foarte important pentru noi să obținem să deschidem piețe noi. Știu că guvernul discută și cu alte piețe, cu alte state, dincolo de UE - vor fi aceste soluții, doar că durează”, a mai declarat președinta Maia Sandu în interviul pentru Europa Liberă.