Maia Sandu despre cercetarea lui Igor Dodon: „Domnul vizat, dacă crede că este cinstit, nu are de ce să-și facă griji”

Fostul președinte Igor Dodon, predându-i mandatul Maiei Sandu pe 24 Decembrie 2020.

Președinta Maia Sandu a cerut procurorilor să dea dovadă de „transparență maximă” și să „nu facă jocuri politice” în ancheta contra fostului președinte Igor Dodon bănuit de acte de corupție și de trădare.

„Procurorii să se ghideze doar de buchea legii, să nu facă jocuri politice și să nu ia decizii pornind de la presiunea publică”, a declarat șefa statului pe 27 mai, adăugând: „Toată lumea trebuie să răspundă pentru ilegalitățile comise, dar în strictă conformitate cu legea”.

### Vezi și... ### Ambasada SUA: Aplicarea „egală și transparentă a justiției”, o obligație „față de poporul Moldovei”

Declarația la o conferință de presă, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate, este prima făcută de șefa statului după reținerea din 24 mai a fostului președinte, care o acuză pe ea de faptul că ar fi „comandat” instrumentarea dosarului din motive politice. „Domnul vizat în acest caz, dacă crede că este cinstit, nu are de ce să-li facă griji”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a refuzat să comenteze acuzațiile de trădare împotriva rivalului său politic, spunând că nu cunoaște „nimic” din dosar și nici pe procurorii care îl instrumentează.

Lider informal al Partidului Socialiștilor și președinte al Uniunii de Afaceri Moldova-Rusia, Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Ancheta are la bază o înregistrare video din 2019, înfățișându-l pe Dodon, pe atunci președinte, în compania fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, care îi propune o pungă, cei doi discutând despre bani pentru finanțarea Partidului Socialiștilor.