Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președinta moldoveană a spus că, la întâlnirea din capitala Azerbaidjanului, ea și Erdogan s-au „angajat să lucreze împreună” pentru a conserva limba și cultura găgăuză, care reprezintă „o parte valoroasă a identității” R. Moldova.
Sandu s-a mai văzut cu Erdogan săptămâna trecută, la o reuniune a Comunității Politice Europene, la Budapesta, dar întâlnirea în marginea summit-ului climatic COP29, la Baku, este prima lor întâlnire față în față, de la alegerile prezidențiale moldovene din 3 noiembrie. Sandu l-a învins atunci, în turul doi de scrutin, cu peste 52% din voturi, pe Alexandr Stoianoglo, sprijinit de socialiștii și alte forțe pro-ruse. Dar președinta moldoveană a pierdut în Găgăuzia cu scorul de 3% la 97% în fața rivalului său, care este etnic găgăuz, originar din Comrat.
Autoritățile de la Chișinău spun că voturile multor alegători din autonomia găgăuză la alegerile prezidențiale ar fi fost „cumpărate” de oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde la Moscova și ar complota cu Kremlinul împotriva puterii pro-occidentale de la Chișinău.
Șor, care a fost condamnat la închisoare pentru rolul său în „furtul miliardului”, din 2014, ar controla autonomia găgăuză prin intermediul fostei sale asistente, Evghenia Guțul, bașcană a Găgăuziei. Guțul a fost aleasă guvernatoare în 2023, într-o victorie covârșitoare, despre care Chișinăul spune că s-ar fi datorat, de asemenea, unor acte de „corupție politică”. Dar niciun proces inițiat de poliție și procurori nu s-a finalizat încă în instanțe.
Alte contacte ale președintei moldovene cu „lumea turcică”, la COP29
Întâlnirea Sandu - Erdogan din Azerbaidjan a avut loc în marginea COP29, cel mai important summit de mediu de anul acesta. Președinta moldoveană a mai discutat cu omologul său turc „despre pace și stabilitate în regiune, dar și despre creșterea comerțului și investițiilor turcești în Moldova”.
Maia Sandu s-a mai întâlnit cu gazda reuniunii, președintele azer Ilham Aliyev, mulțumindu-i pentru „primirea călduroasă”.
Aliyev a subliniat cu ani în urmă afinitățile etnice ale propriului popor, azerii, cu găgăuzii, și a obținut, între altele, ridicarea la Comrat a unui monument al tatălui său, Heydar Alyev, care a condus Azerbaidjanul înaintea sa și care a fost declarat de Baku drept „personalitate remarcabilă a lumii turcice”.
- Citește și: COP29: Ori plătim, ori ne pregătim de dezastru climatic, avertizează secretarul general ONU
Acum, Moldova speră să obțină importuri de gaze din Azerbaidjan, purtând convorbiri cu azerii în ultimii ani, dar acestea nu s-au soldat deocamdată cu rezultate concrete.
Postarea președintei Sandu despre întâlnirea cu Aliyev la COP29 nu spune nimic în legătură cu acest subiect, subliniind, pe de altă parte, că summit-ul de la Baku este „orientat spre găsirea de soluții care să ajute societățile noastre să se adapteze la efectele schimbărilor climatice”.
Mari absenți de la COP29
COP29, care are loc între 11 și 24 noiembrie, a adus la Baku mulți lideri internaționali, dar de la reuniune au lipsit principalii lideri europeni, inclusiv președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Mai lipsesc președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cel al Rusiei, Vladimir Putin.
Uniunea Europeană este îngrijorată de mișcările autoritare ale lui Aliyev, dar este reprezentată la COP29 prin președintele Consiliului European la final de mandat, Charles Michel, dar și de mai mulți lideri de țări europene.
Unul dintre aceștia, Andrzej Duda, deși a fost la summit, a lipsit din fotografia de grup a reuniunii - pentru că a refuzat din cauza prezenței autocratului din Belarus, Alexandr Lukașenko.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te