Maia Sandu, după decizia Consiliului European: „Ne asumăm orice cost politic al reformelor ce vor urma” 

Președinta Maia Sandu a făcut apel la solidarizare în jurul unui „efort național de curățare și dezvoltare a țării”, spunând într-o conferință la o zi de la obținerea statutului de candidat, că guvernarea PAS este pregătită să-și asume „orice cost politic” pe care va trebui să-l plătească pentru reformele ce vor urma.

### Vezi și... ### Bucurie și… tăcere după o „zi istorică”

„Majoritate reformelor au costuri politice și, probabil, din această cauză atât de puține reforme au fost duse până la sfârșit în Republica Moldova. Suntem gata să mergem până la capăt, indiferent de impactul politic, pentru că acest proiect este esențial pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.

Printre reformele necesare pentru avansarea în drumul european, Maia Sandu a enumerat combaterea corupției și reforma justiției, îmbunătățirea actului de guvernare și a mediului de afaceri.

„Ca țară candidată, vom putea avansa cu aceste schimbări mai ușor, având susținerea UE și resursele puse la dispoziție de Bruxelles”, a explicat șefa statului.

„Trebuie să curățăm sistemul judecătoresc. Fără acest pas nu putem avea succes în calea europeană”, a precizat Maia Sandu.

Totodată, președinta a subliniat că, atâta timp cât războiul din Ucraina va continua, situația economică va rămâne dificilă: „Nu producem energie sau carburanți ca să putem stabili prețurile la aceste produse, iar tentativele de a controla aceste prețuri pot duce la dispariția produselor de pe piața”, a spus ea, dând totodată asigurări că guvernarea va căuta în continuare soluții pentru a putea ajuta oamenii în fața creșterii de prețuri.

### Vezi și... ### Parlamentul European cere acordarea statutului de candidați Ucrainei și Moldovei

Liderii UE au decis, pe 23 iunie, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acest statut a venit la pachet cu o serie de condiții, care țin, în principal, de reformarea justiției și combaterea corupției.