Maia Sandu este politicianul cu cea mai mare credibilitate (Cristian Hrițuc/ziare.com)

Noutăți în presa din România.

Un articol de Cristian Hrițuc, apărut pe ziare.com, arată că o eventuală victorie în alegerile parlamentare a forțelor democratice pro-europene coagulate în jurul Maiei Sandu ar putea aduce Republicii Moldova un interval de cel puțin opt ani de stabilitate.

Your browser doesn’t support HTML5

Presa din România: Vor vota moldovenii pentru opt ani de stabilitate?

Pentru asta, jurnalistul insistă că Maia Sandu trebuie să acorde mare atenție calității campaniei electorale a Partidului Acțiune și Solidaritate, pe care-l poate coordona la pachet cu celelalte forțe democratice, din poziția de șef al statului cu un discurs de tipul : „Dați-mi Guvernul și voi scoate Republica Moldova din criză!". În clipa de față, Maia Sandu este politicianul cu cea mai mare credibilitate: a reușit să aducă vaccinul salvator în țară, după ce l-a învins spectaculos pe Igor Dodon, care pornește acum în alegeri dintr-o poziție ingrată. Pe Sandu o avantajează o participare mare la vot, ceea ce încă este o necunoscută, scrie Hrițuc, în timp ce Igor Dodon și Vladimir Voronin ar putea scoate chiar și 30% scor în situația unei mobilizări bune a electoratului lor tradițional și a unei participări slabe la alegerile anticipate din 11 iulie.

Mădălin Necșuțu scrie pe G4Media că Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a preluat integral capitalul companiei care deține portul Giurgiulești, obiectiv strategic al Republicii Moldova. BERD anunță că va continua politica de atragere a investitorilor internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul la a cărui construcție a contribuit ca investitor. Instituția financiară europeană speră să curețe cât mai curând de datorii compania, datorii acumulate de pe urma unor tranzacții dezavantajoase aprobate de Vladimir Voronin. „Cu investiții totale de 1,4 miliarde de euro, BERD este cel mai mare investitor străin din Republica Moldova”, adaugă știrea publicată de G4Media.

Potrivit unor oficiali militari ucraineni, citați de același site, Rusia menţine în continuare circa 80.000 de militari şi un număr semnificativ de echipamente şi tehnică militară în apropierea frontierei cu Ucraina, deși a promis retragerea. Nici navele şi vedetele flotelor ruse din Nord şi Marea Caspică, transferate în martie-aprilie în Marea Azov şi Marea Neagră, nu au fost mișcate din loc, spun ucrainenii, care consideră și că „exerciţiile strategice comune ale forţelor armate din Rusia şi Belarus Zapad-2021, programate pentru luna septembrie, reprezintă o ameninţare potenţială pentru ţara lor”.

A făcut vâlvă în România anunțul numirii fostului premier din perioada Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, pe un post de consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României. Dincolo de lipsa de abilități oratorice și de nivel cultural, Dăncilă este cunoscută ca un prim-ministru marionetă pentru Liviu Dragnea. Se pare însă că, după arestarea lui Liviu Dragnea, a știut să transforme în atu slaba sa competență politică prin două chestiuni: pe de o parte, a devenit contracandidatul ideal al președintelui Klaus Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2019, pe de altă parte, ea este cea care a întors pe dos campania furibundă dezlănțuită de Liviu Dragnea pentru compromiterea guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Viorica a reușit să convingă un număr suficient de parlamentari să voteze reconfirmarea lui Isărescu pentru încă un mandat de guvernator al băncii centrale. Această explicație este formulată de Călin Nicolescu în comentariul său de la ziare.com.