Conform programului anunțat de administrația prezidențială, ceremonia, la care au participat peste 500 de invitați, printre care premierul Dorin Recean, spicherul Igor Grosu și președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a început la ora 11:00.
Președinta Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcție în cadrul ședinței solemne comune a Parlamentului și a Curții Constituționale. În discursul său de învestitură, Maia Sandu, a spus că primește al doilea mandat „în primul rând cu smerenie și determinare” și că moștenirea acestuia ar trebui să fie „Moldova în Uniunea Europeană”, dar a avertizat că integrarea europeană nu trebuie privită ca un „bilet la clasa business spre paradis”.
Făcând un bilanț al primului său mandat, Maia Sandu a spus că R. Moldova este „mai respectată” pe plan internațional și că a început să se elibereze de „dependența energetică” și să deschidă „ușa larg spre Uniunea Europeană”.
Președinta a mai declarat că în al doilea mandat va continua să insiste pe realizarea reformei justiției, despre care a spus că este „întârziată de decenii”.
„Guvernul va avea în mine un partener serios și dedicat, dar și un critic dur în cazul unor performanțe slabe”, a spus Sandu.
Your browser doesn’t support HTML5
La ședința solemnă au asistat membri ai Parlamentului, corpului diplomatic, diverși lideri politici, foștii președinți, cu excepția lui Igor Dodon și Vladimir Voronin, precum și alți invitați. Ca și în urmă cu patru ani, deputații socialiști nu participă la ceremonie și ședința festivă a Parlamentului.
Contactat de Europa Liberă, deputatul socialist Grigore Novac a spus că parlamentarii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu vor participa la ședință pentru că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale și alegerea Maiei Sandu în calitate de președintă, spunând că autoritățile și inclusiv șefa statului au spus că „alegerile au fost fraudate”.
Ca și în urmă cu 4 ani, Maia Sandu s-a deplasat pe jos spre monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, unde a depus o coroană de flori. Ulterior, președinta a mers pe jos, însoțită de mai mulți membri ai administrației sale dar și susținători, spre Președinție, unde a fost întâmpinată de orchestra prezidențială.
Potrivit Constituției, mandatul președintelui R. Moldova este de 4 ani și începe de la data depunerii jurământului de învestire în funcție. Actualul mandat al Maiei Sandu expiră astăzi, 24 decembrie.
Legea supremă interzice mai mult de două mandate consecutive.
Your browser doesn’t support HTML5
Maia Sandu a obținut al doilea mandat de președinte prin vot direct - o premieră în politica moldoveană - în urma turului doi al prezidențialelor din 3 noiembrie.
Ea l-a învins atunci, mai ales datorită diasporei, cu peste 940.000 de voturi pe contracandidatul ei susținut de socialiști, Alexandr Stoianoglo, care a obținut puțin peste 750.000 de voturi.
Deși a câștigat alegerile per total, președinta Sandu a pierdut la limită în secțiile din țară în fața lui Stoianoglo. Fostul procuror general a obținut pe teritoriul R. Moldova 51,19% din voturi față de 48,81% ale Maiei Sandu.
Pe 28 noiembrie, Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor prezidențiale și a validat noul mandat de președinte al Maiei Sandu.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te