Maia Sandu: incidentele din stânga Nistrului sunt cauzate de tensiuni între fracțiuni transnistrene

Președinta Maia Sandu vorbind la conferința de presă organizată după ședința Consiliului Suprem de Securitate dedicată incidentelor din regiunea transnitreană, Chișinău, 26 aprilie 2022.

Președinta Maia Sandu a sugerat că incidentele din regiunea transnistreană din ultimele 24 de ore ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului.

„Analizele noastre de la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației (...), acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”, a spus șefa statului în urma unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate la Chișinău.

Autoritățile transnistrene au spus pe 26 aprilie că antene de comunicații au fost distruse de explozii în localitatea Maiac în dimineața zilei, după ce în seara precedentă a fost atacat, probabil cu aruncătoare de grenadă, sediul așa-numitului Minister al Securității (MGB) de la Tiraspol.

Afișează mai mult

Președinta Sandu a condamnat ceea ce a numit „provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. „Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de autoritățile de la Chișinău, dar acest teritoriu este al R. Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri”, a adăugat șefa statului moldovean.

Consiliul Suprem de Securitate a recomandat instituțiilor publice și forțelor de ordine să ridice gradul de alertă, să verifice mai strict circulația în adiacența zonei de securitate de pe Nistru, să patruleze intens inclusiv la frontiere și să securizeze obiectivele de infrastructură critică.

Președinta Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău „nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene” și că rămân deschise dialogului „pentru rezolvarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat, pe cale diplomatică”.

Autoritățile transnistrene au spus între timp că exploziile de la sediul „MGB” de pe 25 aprilie ar fi fost responsabili bărbați veniți din Ucraina, care ar fi plecat înapoi după incident.

Kievul a spus că incidentul de la Tiraspol ar fi fost o înscenare a serviciilor secrete rusești și transnistrene pentru a „insufla panică și un sentiment anti-ucrainean”.

### Vezi și... ### Tensiuni în Transnistria