Maia Sandu îndeamnă la mobilizare generală în turul doi și îl cheamă la dezbateri pe Alexandr Stoianoglo

Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.

Președinta Maia Sandu a ținut primul discurs la câteva ore de la apariția rezultatelor preliminare care anunță un nou tur de scrutin și validarea la limită a referendumului despre aderarea la UE. Șefa statului l-a invitat la o „dezbatere serioasă” pe contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo.

În conferința de presă susținută la sediul staff-ului său electoral pe 21 octombrie, președinta Maia Sandu, candidata PAS, și-a început discursul prin a spune că „majoritatea poporului R. Moldova a susținut calea europeană” și că „determinant a fost fiecare vot, și din țară, și din toate colțurile lumii”. Ea a mai spus că diaspora moldoveană, unde au votat peste 240 de mii de cetățeni, a salvat din nou democrația.

Vorbind despre rezultatele scrutinului din 20 octombrie, Sandu a afirmat că este vorba de „un atentat asupra democrației” și a reluat afirmația că instituțiile statului au documentat cel puțin 150 de mii de cetățeni care ar fi fost plătiți pentru votul lor, ținta finală fiind una dublă.

„Din păcate, sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul și trebuie să tragem linia, să vedem unde am greșit, să corectăm și să învățăm lecția”, a spus Maia Sandu.

Your browser doesn’t support HTML5

Sandu și Stoianoglo se invită reciproc la dezbateri

Apel la mobilizare generală

Sandu a făcut apel expres către cetățenii care și-au dat votul pentru candidații Octavian Țîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi și Ion Chicu, spunând că împărtășește același obiectiv cu ei și „viziunea noastră europeană”.

Președinta s-a adresat și celor care au votat pentru Renato Usatîi, despre care a spus că știe că există diferențe de opinii, dar că ceea ce îi unește este că „și voi, ca și mine, nu vreți revenirea bandiților la putere”. Despre cetățenii indeciși, Sandu a spus că este dispusă să discute probleme cu care se confruntă aceștia, dar s-a arătat convinsă că apropierea de Uniunea Europeană „aduce beneficii pentru absolut toți cetățenii”.

„În Moldova este democrație și voi ați putut să vă spuneți părerea. Haideți să protejăm asta și să nu ajungem un stat în care poți fi arestat pentru păreri”, a spus președinta.

Cere dezbateri cu Stoianoglo

Spre final, președinta Maia Sandu s-a adresat și contracandidatului ei, fostul procuror general, demis tot de ea, iar astăzi susținut în cursa electorală de PSRM, Alexandr Stoianoglo. Șefa statului l-a invitat la o dezbatere în această săptămână, în care să discute despre „cum vedem viitorul Moldovei și încotro vrem să mergem”, spunând că echipa sa de campanie va începe demersurile necesare.

Într-un briefing de presă pe care l-a susținut la doar câteva minute după conferința de presă a Maiei Sandu, Stoianoglo a spus că acceptă ideea de organizare a unor dezbateri, dar a spus că acestea trebuie să aibă loc pe „platformă neutră” și cu moderatori aleși de ambele părți.

În discursul său, Sandu a reiterat că rezultatul de la referendum ar fi putut fi mai mare „dacă interferența murdară nu ar fi încercat să blocheze drumul nostru”.

„Ei vor să închidem ochii și să ne speriem de ei, noi îi vom privi direct în față și vom vota cu mintea conștientă și vom conduce țara spre pace și bunăstare”, a spus Maia Sandu, îndemnând la o mobilizare generală în turul doi al alegerilor, care ar urma să aibă loc pe 3 noiembrie.

Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 42,37% din sufragii, în timp e Alexandr Stoianoglo a obținut 26,02% din numărul total de voturi.

În total, la scrutinele din 20 octombrie au participat 1.562.705 de alegători, ceea ce reprezintă 51,68% din numărul total de cetățeni cu drept de vot incluși în listele electorale.

Cei mai activi au fost cetățenii din raionul Dondușeni, unde prezența la vot a fost de 50,96%, iar cea mai slabă prezență la urne a fost în raionul Basarabeasca - 39%.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te