Comisia Națională pentru Integrare Europeană va elabora până la sfârșitul lunii iulie un plan de acțiuni privind îndeplinirea condiționalităților Comisiei Europene, după obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidată la UE.
Comisia națională pentru integrare europeană
- Creată pe 22 aprilie 2022, prin decretul semnat de președinta Maia Sandu.
- Coordonează eforturile în vederea realizării obiectivului național de integrare europeană.
- Urmărește implementarea reformelor asumate de R. Moldova față de Uniunea Europeană, inclusiv îndeplinirea condițiilor puse de Comisia Europeană când a acordat R. Moldova statutului de țară candidată la aderare, pe 23 iunie 2022.
- Comisia este condusă de președinta Maia Sandu.
Membri:
- Premierul Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi.
- Viceprim-miniștrii Nicolae Popescu (externe), Oleg Serebrian (reintegrare) și Andrei Spînu (infrastructură).
- Miniștrii: Dumitru Budianschi (finanțe), Sergiu Gaibu (economie), Sergiu Litvinenco (justiție), Ana Revenco (interne).
- Secretar general al aparatului președintelui R. Moldova, Cristina Gherasimov.
- Consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean,
- Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.
- Adrian Lupușor, facilitatorul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.
Prioritar se va atrage atenția la „reforma justiției și combaterea corupției, funcționarea legilor, eliminarea influențelor oligarhice asupra sistemului economic, politic și mass-media. (...) Îmbunătățirea legislației electorale, precum și reforma administrației publice”, a anunțat Maia Sandu, după ședința de miercuri, 13 iulie, a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.
Uniunea Europeană a recomandat R. Moldova o serie de măsuri și reforme în domenii cheie, care trebuie îndeplinite pentru a putea avansa în procesul de integrare europeană.
Șefa statului a invitat, de asemenea, societatea civilă dar și mediul de afaceri să sprijine și să se implice în procesul de „soluționare a condiționalităților privind statutul de țară candidată, formulate de Comisia Europeană”.
Comisia Națională pentru Integrare Europeană este responsabilă pentru elaborarea strategiilor R. Moldova și monitorizarea implementării lor, în vederea integrării europene.
Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE la 23 iunie 2022.
### Vezi și... ### Statut de candidate la UE pentru R. Moldova și Ucraina | Maia Sandu: Zi istorică