Maia Sandu apără modificarea legilor justiției. Procurorul general spune că, în cazul său, nu vor putea fi aplicate retroactiv

Președinta Maia Sandu a apărat practica noii puteri politice de la Chișinău de a schimba legi pentru a se descotorosi de oficiali din justiție ineficienți sau corupți, în ciuda criticilor unor organizații civice și ale opoziției politice. „Noi întotdeauna am ascultat și o să ascultăm opiniile, diferitele opinii, dar, până la urmă, responsabilitatea este a noastră și noi o să ne asumăm deciziile pe care le considerăm corecte”, a spus Maia Sandu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Declarația vine în ajunul votării în Parlamentul dominat de partidul pro-prezidențial PAS a legislației care va permite „evaluarea” și demiterea procurorului-general de către instituțiile puterii politice.

Luni, la o conferință de presă, procurorul-general Alexandr Stoianoglo a atras atenția că legea nouă, chiar dacă va fi adoptată, nu se va putea aplica în cazul lui, retroactiv, și a numit demersul puterii „politic și populist”.

Referindu-se în interviul cu EL la schimbarea legilor justiției, inclusiv a procuraturii, Maia Sandu a părut să sugereze că independența justiției poate fi îngrădită, temporar, în interesul „curățirii sistemului”: „Sistemul trebuie mai întâi curățat, după care închis și asigurată această independență deplină (a justiției)”.