„Țelul nostru este să aderăm la Uniunea Europeană cât mai repede posibil” a declarat președinta Maia Sandu la Bruxelles, într-un interviu cu agenția Reuters. „Acesta este alegerea noastră și ne așteptăm ca alte țări să o respecte” a mai spus președinta, răspunzând la întrebarea cum reacționează Rusia la ambițiile europene ale R. Moldova.
În interviul acordat în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic, care are loc miercuri după amiază, Maia Sandu s-a declarat îngrijorată de masarea de trupe rusești în zona de graniță cu Ucraina dar a precizat că în regiunea transnistreană nu s-au observat mișcări de trupe. „Din păcate mai avem trupe rusești pe teritoriul țării noastre” a spus președinta, cerând din nou retragerea acestora.
La summitul Parteneriatului Estic, Uniunea Europeană îți va reafirma sprijinul pentru integrarea europeană a țărilor est-europene, dar nu va oferi niciun fel de calendar sau o dată teoretică a posibilei aderări.
### Vezi și... ### Maia Sandu la Bruxelles: „Europa poate fi la noi acasă”La summit, R. Moldova este reprezentantă de Maia Sandu. Din Parteneriatul Estic mai fac parte: Armenia, Azerbaidjan, Belarus (doar teoretic, însă Minskul și-a suspendat participarea în luna iulie), Georgia și Ucraina. Moldova, Georgia și Ucraina sunt singurele care și-au exprimat dorința fermă de a adera la UE, Ucraina și Georgia ar vrea să fie integrate și în NATO.
Marți, la reuniunea aleșilor locali din țările Parteneriatului Estic, președinta Maia Sandu a declarat: „Trebuie să-i facem pe moldoveni să rămână acasă”.
„Prea mulți moldoveni și-au părăsit satele și orașele și au plecat peste hotare în căutarea unei vieți mai bune. Noi vrem ca oamenii să rămână în Moldova și am dori ca cei care au plecat să revină. Pentru a ajunge la asta, însă, trebuie să investim în localitățile rurale și în infrastructura lor. Europa trebuie să poată fi găsită la noi acasă.”
### Vezi și... ### Viorel Furdui (CALM): În 30 de ani, au fost abandonate toate încercările de descentralizarePreședinta s-a angajat să sprijine o reformă a funcționării autorităților locale, punând capăt relei practici a politizării primarilor și a administrațiilor locale și rurale. Autoritățile locale și cele centrale trebuie să coopereze, nu să se afle în competiție, a spus ea.