Maia Sandu: Neutralitatea noastră nu e respectată de toţi | Foşti deputaţi democraţi cu bunuri imobile sechestrate

Imagine de arhivă.

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 
Ştirile presei moldovene

  • Foştii deputaţi democraţi, reţinuţi pentru îmbogăţire ilicită, au rămas fără bani şi bunuri imobile, citim în Newsmaker.md. Aflăm că de la trei foști parlamentari au fost sechestrate 5 bunuri imobile, în valoare totală de 6 562 000 lei, iar de la alţi patru ex-deputați au fost ridicați în numerar peste 358 mii lei. Newsmaker.md ne aminteşte că pe 2 februarie au fost reţinuţi pentru îmbogăţire ilicită cinci foşti deputaţi: Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Artur Reşetnicov, Anatolie Zagorodnîi şi Sergiu Sârbu.
  • În timpul războiului din Ucraina, R. Moldova a devenit casă pentru câteva zeci de mii de copii ucraineni. Unii sunt aici în tranzit, în timp ce alții încearcă să se acomodeze, mergând la grădiniță, școală și chiar la antrenamente de fotbal, citim în Ziarul de Gardă. Reporterii publicaţiei au discutat cu copii de la 10 la 17 ani, care au fugit de războiul din țara lor. Toți spun că vor acasă și că, deși au văzut cu ochii lor ceea ce se petrece în Ucraina, încă le este greu să creadă că tot ce trăiesc este adevărat.
  • Preşedinta Maia Sandu acuză Moscova că încalcă neutralitatea ţării noastre, scrie Jurnal.md. „Nu avem informații despre un risc iminent la adresa Republicii Moldova în această perioadă, dar spunem deschis, așa cum am spus-o de fiecare dată, bineînțeles că avem vulnerabilități majore de securitate. Suntem foarte aproape de război, suntem la câțiva kilometri. Suntem o țară cu neutralitatea scrisă în Constituție, dar această neutralitate nu este respectată de toți. Avem o armată străină, armata rusă, pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă.
  • Magistratul Ion Cotea, care a criticat condiţiile de muncă la Judecătoria Cahul, a fost eliminat din sistemul în care a activat mai bine de un sfert de secol, citim în Anticoruptie.md. Consiliul Superior al Magistraturii a menţinut, miercuri, decizia din vara trecută a Colegiului Disciplinar privind demiterea lui Cotea pentru abateri disciplinare. „Mai este mult până la reforma justiției”, a declarat magistratul după ce i-a fost respinsă sesizarea.
  • Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susțin că se creează o situație alarmantă în domeniul educației, inclusiv din cauza deficitului bugetar care a atins în anul curent un nivel record – 15,3 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Finanţelor prognozează o sumă și mai mare de 20 miliarde, citim în Unimedia.md. Cu o reacție a venit însă prim-ministra Natalia Gavrilița, care a menționat că este „un fals”, iar instituțiile de învățământ vor primi „alocații suplimentare la rectificarea bugetului prin transferuri cu destinație specială”.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina, dar cele mai multe reacţii a provocat totuşi o postare cu un subiect diferit: Președinta R. Moldova, Maia Sandu, absolventă Harvard Kennedy School, invitată să susțină un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 de la Harvard. Dintr-o altă postare pe Facebook aflăm că premierul britanic vrea să trimită mai multe arme letale pentru a ajuta Ucraina: „Regatul Unit intră într-o „nouă fază” de sprijin”.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, citim că Republica Moldova se află pe locul 71 în clasamentul celor mai pașnice țări din lume. Anul trecut, în 2021, țara noastră ocupa poziția 59. Cea mai pașnică țară din lume este Islanda, urmată de Noua Zeelandă și Portugalia.
  • Tot pe Instagram, aflăm dintr-o postare cu mare impact că liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, ar fi vizitat Emiratele Arabe Unite, în perioada 2021-2022, de cel puțin 14 ori. Asta susţin jurnaliștii portalului Ukrainskaia Pravda, într-o investigație publicată. Kadîrov ar avea acolo o vilă, pe care o vizitează utilizând o aeronavă estimată la 80 milioane de dolari.