Maia Sandu: Nu există riscuri iminente pe malul drept al Nistrului

Președinta Maia Sandu a declarat că pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului nu ar exista riscuri iminente, în urma incidentelor din ultimele trei zile în regiunea transnistreană.

Vorbind într-o emisiune a postului Jurnal TV miercuri seara, șefa statului și-a mai exprimat speranța că „nici pe malul stâng nu vor exista tentative care să pună în pericol viața cetățenilor noștri”.

Situația în regiunea transnistreană s-a acutizat la 25 aprilie, când autoritățile de la Tiraspol au spus că a fost deteriorat, într-un atac, sediul așa-numitului Minister al Securității. În următoarele două zile, s-a relatat despre explozii pe aerodromul militar din Parcani, explozii care au distrus antene de radio din satul Maiac și focuri de armă în apropiere de satul Cobasna, unde se află un mare depozit de munciții din epoca sovietică, păzit de militari ruși.

### Vezi și... ### Tensiuni în Transnistria

Maia Sandu a mai spus în emisiunea Jurnal TV pe 27 aprilie că politica R. Moldova este să „descurajeze acțiunile care ar provoca insecuritate pentru cetățenii noștri” și că autoritățile moldovene se află în legătură cu partenerii internaționali „pentru a semnaliza potențiale riscuri”. „Evident că nu putem să controlăm toate scenariile pentru că sunt lucruri care se pot întâmpla în pofida măsurilor pe care le întreprindem noi”, a mai sus Sandu, asigurând: „Avem și niște planuri pentru asemenea situații”.

Ceva mai devreme, șefa statului a deplâns faptul că „Republica Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei”, spunând că, în ciuda ostașilor săi profesioniști și cu reputație internațională, armata moldoveană „a fost lăsată fără echipamente, fără tehnică militară”.

### Vezi și... ### Maia Sandu: „R. Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei”