Maia Sandu participă la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția | Moldova, pe hărțile de război ale Rusiei

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Praga unde a participat la Summitul inaugural al Comunității Politice Europene

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Președinta R. Moldova, Maia Sandu, participă în perioada 17-19 ianuarie 2023, la Forumul Economic Mondial, care va avea loc la Davos, în Elveția. Șefa statului se va întâlni cu oficiali de nivel înalt din mai multe țări, dar și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Forumul a ajuns la cea de-a 53-a reuniune, a cărei temtică este „Cooperarea într-o lume fragmentată”, și la care se va aborda mai multe subiecte, printre care „modalitățile de rezolvare a actualelor crize energetice și alimentare, dar și potențiale soluții pentru riscurile geopolitice actuale, inclusiv cele din regiunea noastră”, anunță un comunicat al Președinției.
  • Incidentul de sâmbătă, 14 ianuarie, când fragmente ale unei noi rachete au căzut pe teritoriul R. Moldova ar trebui să reprezinte un nou semnal de alarmă, scrie radiochisinau.md. Potrivit fostului ministru al Apărării Vitalie Marinuța, Chișinău ar trebuie să demareze acțiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor și rezervei militare, cât și a civililor, în cazul escaladării războiului. „Să nu uităm că în caz de escaladare a situației Rep. Moldova se află pe hărțile de război a Federației Ruse”, a spus Marinuța.
  • Secretara de stat a Suediei, Diana Janse, la Chișinău: „Vedem că Moldova este direct afectată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, notează jurnal.md. Vizita de două zile (16-17 ianuarie) are loc în contextul preluării de către Suedia a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene și consecințelor ample regionale ale invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia. „Viitorul Moldovei este în Europa și felicităm țara pentru că a primit statutul de candidat pentru a deveni membru al UE. Calea spre aderare este lungă și necesită muncă sârguincioasă din partea tuturor instituțiilor. Suedia va rămâne alături de Moldova pe tot parcursul acestui proces”, a comentat Diana Janse.
  • Andrei Spînu și Ion Ceban se vor întâlni în instanța de judecată la sfârșitul lunii martie, potrivit TVR Moldova. În noiembrie, anul trecut, Ion Ceban a declarat, într-o emisiune televizată, că ministrul Infrastructurii ar fi implicat într-o schemă de corupție la cumpărarea gazelor naturale iar prejudiciul s-ar ridica la câteva milioane de dolari. La scurt timp după lansarea acestor acuzaţii, Spînu a anunţat că l-a dat în judecată pe primarul general al Chişinăului şi îi cere daune morale de 1 leu şi să măture primaria municipiului Chişinău timp de un an.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Ziarulnational.md a distribuit pe Facebook știrea despre incendiul din portul Giurgiulești. Un rezervor în care erau păstrate rămășițe de floarea-soarelui s-a prăbușit, iar pentru a stinge incendiul izbucnit a fost nevoie de intervenția a șase echipaje de pompieri. Autorii știrii amintesc despre alte incidente similare care au avut loc în portul Giurgiulești anul trecut, când alte silozuri metalice fie s-au prăbușit, fie au luat foc.
  • Pe Instagram, Ziarul de Gardă scrie despre localnicii din satul Chetrosu din raionul Drochia, care sunt nevoiți „să locuiască printre morminte și să consume apă din fântâni aflate în imediata apropiere a unui cimitir neautorizat chiar în centrul localității”. Pentru unii, cimitirul e în fața casei, pentru alții – sub fereastră, pentru și mai mulți e pământ aferent grădinii din gospodărie, observă autorii reportajului.