Maia Sandu participă la lucrările Adunării Generale ONU

Maia Sandu, vorbind în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, 22 septembrie 2021

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a început vizita de două zile la New York, SUA, unde se află pentru lucrările celei de-a 77-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite.

În prima parte a zilei, șefa statului va lua parte la sesiunea de inaugurare a dezbaterilor din cadrul Adunării Generale, după care-l va întâlni pe secretarul general ONU, Antonio Guterres.

Pe parcursul zilei, Președinta Maia Sandu participă la conferința Democracy delivers, organizată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Pe de altă parte, Maia Sandu a luat parte online, pe 19 septembrie, la conferința Transforming Education, organizată la New York de Clinton Global Initiative. În intervenția sa video, Maia Sandu a vorbit despre problemele educației din R. Moldova.

Maia Sandu spune că în Republica Moldova trebuie recuperate pierderile din educație și reconstruit un sistem bazat pe lecțiile valoroase învățate din pandemie. Piatra de temelie pentru succesul viitor, spune Maia Sandu, este utilizarea pe deplin a resurselor on-line și îmbunătățirea interacțiunilor față în față între profesori și elevi.

Însă o provocare suplimentară este, în această perioadă, faptul că Moldova se confruntă cu criza umanitară ucraineană provocată agresiunea rusă împotriva acestei țări vecine. „În Moldova au venit sute de mii de refugiați, iar școlile noastre au primit mii de copii ucraineni, demonstrând dedicația cetățenilor și profesorilor noștri”, a afirmat Maia Sandu.

Ea le-a mai transmis participanților la conferința Transforming Education că nivelul de implicare a copiilor în procesul educațional joacă un rol esențial. „Implicarea copiilor în educație este mare, doar dacă educația reprezintă o dinamică socială puternică în țările noastre, doar dacă profesorii sunt modele centrale care pot să inspire și spre care copiii noștri pot să aspire. On-line, față în față sau ambele metode, formarea profesorilor și valorizarea socială a profesorilor sunt esențiale pentru succesul nostru colectiv”, a menționat ea.

Președinția Republicii Moldova informează că, în cadrul acestei vizite la New York, președinta Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale cu Alexander Van der Bellen, președintele Austriei; Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului; Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, și Samantha Power, administrator USAID.