Maia Sandu: „R. Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei”

Președinta Maia Sandu la ceremonia de marcare a 30 de ani de la crearea Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Chișinău, 27 aprilie 2022.

„Avem război chiar la granița noastră”, iar în ultimele trei decenii, „armata a fost lăsată fără echipamente, fără tehnică militară”, a declarat între altele președinta Maia Sandu în discursul ținut pentru a celebra 30 de ani de la crearea Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

Pe fundalul războiului din Ucraina provocat de invazia Rusiei, dar și al recentelor incidente violente din Transnistria, care ar putea destabiliza și mai mult situația, președinta a remarcat că R. Moldova simte „acut, acum” consecințele faptul că în toți acești ani „politicul nu a reușit să acorde atenția și susținerea necesară dezvoltării unei capacități de apărare care să facă față provocărilor regionale”.

„Republica Moldova nu are un scut efectiv în fața primejdiei”, a constatat Maia Sandu, care a declarat că va sprijini, în viitor, modernizarea și profesionalizarea armatei, pentru că „Republica Moldova trebuie să preia experiența de consolidare a forțelor armate a altor state neutre”.

Potrivit însă ultimelor date ale institutului „ Stockholm International Peace Research Insitute (SIPRI)”, R. Moldova rămâne țara cu cele mai mici cheltuieli pentru apărare din Europa. Rusia le are pe cele mai mari.

La ultima rectificare bugetară din R. Moldova, s-a decis o mărire a bugetului pentru apărare cu aproape 128 de milioane de lei.

Tot potrivit SIPRI, în 2021, Statele Unite continuă să aibă cel mai mare buget de apărare din lume, cu 38% (801 miliarde de dolari) din cheltuielile pentru apărare. din toată lumea, America fiind urmată în această privință de China.

Cheltuielile Europei cu apărarea au reprezentat în 2021 circa 20% din totalul mondial.