În discursul de lansare în campania electorală, Sandu a spus că grație eforturilor sale din ultimii aproape patru ani de mandat „am reușit să facem o lume întreagă să ne vadă altfel”.
Ea își propune într-un nou mandat să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor moldoveni, inspirându-se din standardele europene.
„Generația noastră are misiunea, democratic, liber, să integreze Moldova în familia europeană”, a declarat președinta, evidențiind un plan electoral bazat pe trei obiective naționale: grija pentru oameni, condiții mai bune de viață și pace.
Printre măsurile propuse se numără majorarea salariului minim la 10.000 de lei și a salariului mediu la 25.000 de lei până în 2030, introducerea unei pensii minime de 3.300 de lei pentru persoanele cu 40 de ani de vechime în muncă și un adaos de 3.000 de lei timp de 12 luni pentru tinerii care se angajează în locuri de muncă de importanță strategică pentru stat.
Sandu a mai promis reparația și dotarea tuturor policlinicilor din țară, precum și pregătirea Moldovei pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030.
Nu toate promisiunile anunțate de președinta Maia Sandu țin de atribuțiile președintelui, cu excepția celor din domeniul politicii externe.
Președinta a îndemnat cetățenii să voteze „Da” la referendumul care va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
- Te-ar putea interesa și: Cine sunt candidații la prezidențiale și ce le promit moldovenilor
La evenimentul de lansare au fost prezenți demnitari de stat, inclusiv președintele Parlamentului, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean, care au susținut angajamentele Maiei Sandu.
La evenimentul electoral, și-au anunțat susținerea interpretul Vali Boghean, sportivul olimpic Adil Osmanov, primarul de Stăuceni, Alexandru Vornicu, și printr-un mesaj video de la distanță, scriitoarea Ionela Hadîrcă.
Și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo s-a lansat în campania electorală pentru alegerile din 20 octombrie. Evenimentul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 20 septembrie, în apropierea Arcului de Triumf.
- Citește și: Stoianoglo s-a lansat în campania pentru prezidențiale și promite „instaurarea dreptății”
Cei patru candidați confirmați în cursa pentru funcția de președinte, precum și cei 10 participanți la referendum, pot începe de astăzi activitățile de promovare electorală.
Tot astăzi, grupurile de inițiativă au avut termenul limită pentru depunerea listelor de subscripție la Comisia Electorală Centrală, care conțin semnăturile cetățenilor ce susțin o anumită candidatură. De la începutul perioadei electorale, au fost înregistrate în total 13 grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților, 12 au depus listele.
Până în prezent, au fost înregistrați oficial patru candidați pentru alegerile prezidențiale: Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, președinta Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, Renato Usatîi, din partea Partidului Nostru, și Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei.
Pe de altă parte, CEC examinează semnăturile aduse de alți potențiali candidați, inclusiv fostul premier Ion Chicu, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, Andrei Năstase, fost lider al Platformei DA, Victoria Furtună, ex-procuror anticorupție, istoricul Octavian Țîcu, sprijinit de Blocul „Împreună”, președintele Partidului CUB, Igor Munteanu, ex-ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, și fosta jurnalistă, Natalia Morari.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te