„Georgienii sunt europeni. Viitorul Georgiei este în Europa”, a scris Maia Sandu într-o postare pe X, adăugând că „Moldova condamnă violența împotriva protestatarilor pașnici și este solidară cu președinta Salome Zurabișvili și cu poporul georgian în lupta lui pentru libertate”.
Declarația vine după ce poliția georgiană a folosit, în noaptea de joi spre vineri, gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva demonstranților care protestau față de noua guvernare a Visului Georgian, acuzând-o că blochează parcursul european al țării și o apropie tot mai mult de Rusia. La demonstrație a fost prezentă și președinta Zurabișvili, care este în conflict deschis cu partidul de guvernământ.
Visul Georgian spune că a câștigat alegerile din 26 octombrie cu 54% din voturi, dar opoziția nu recunoaște rezultatul și a boicotat ședința inaugurală a noului parlament, de luni. Președinta Zurabișvili, care ar fi trebuit să aprobe intrarea în funcțiune a noului legislativ, a lipsit și ea, declarând parlamentul dominat de Visul Georgian „neconstituțional”.
Zurabișvili se află la capăt de mandat, după o lungă perioadă în care a avut un rol aproape de disidentă, chiar dacă deținea șefia statului, fiind criticată aspru de Visul Georgian, care i-a interzis, de pildă, să mai vorbească în numele țării. La 14 decembrie, puterea de la Tbilisi va alege un nou președinte, printr-o procedură nouă, cu un „colegiu electoral” pe care îl domină, nu prin vot popular, astfel că este foarte probabil să fie aleasă o persoană loială.
Tensiunile au crescut treptat
Mesajul prin care Maia Sandu ia partea protestatarilor georgieni nu este primul care atestă ruptura ei cu guvernarea Visului Georgian, într-un proces care a urmat în mare direcția politicii UE față de partidul de la Tbilisi. În mod notabil, în decembrie anul trecut, Sandu a felicitat „poporul georgian”, dar nu și pe conducătorii lui, când Georgia a fost declarată țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
După alegerile de la 26 octombrie din Georgia, câștigate de partidul Visul Georgian, al premierului Irakli Kobahidze, Maia Sandu se declara solidară cu „luptătorii pentru democrație”, pe fondul protestelor ample ale opoziției georgiene față de presupusa falsificare a scrutinului de către învingători.
Maia Sandu învinsese în alegerile moldovene cu doar o săptămână înainte, primind felicitări călduroase la primul eveniment internațional la care a participat după aceea: summitul Comunității Politice Europene, de la Budapesta, din 7 noiembrie. Sandu a fost felicitată, pe rețele, și de președinta Zurabișvili.
Dar premierul georgian Kobahidze, prezent la reuniunea din capitala ungară, a fost citat de presă cu declarații sarcastice la adresa președintei moldovene realese. Ca și liderii opoziției pro-ruse de la Chișinău, Kobahidze a spus că Maia Sandu a pierdut alegerile în interiorul Moldovei (aluzie la votul decisiv al diasporei) și ar face bine, de aceea, să nu comenteze alegeri din alte țări.
Remarcile au dus la convocarea la Ministerul de Externe de la Chișinău a însărcinatului cu afaceri al ambasadei georgiene.
Mai înainte, Kobahidze a luat de mai multe ori în derâdere progresele R. Moldova pe calea integrării în UE, spunând că țara lui este mai bine pregătită, fiind ținută în urmă pe nedrept de Bruxelles.
Uniunea Europeană a criticat atmosfera în care s-au ținut alegerile georgiene din 26 octombrie, ca și favorizarea puternică a învingătorilor în campanie, dar nu a cerut repetarea lor. Pe de altă parte, însă, UE a confirmat „înghețarea” procedurilor legate de pregătirea aderării Georgiei, o pedeapsă anunțată deja mai devreme, când la Tbilisi s-au adoptat două legi considerate de inspirație rusească: a agenților străini și a combaterii „propagandei” LGBT+.
În vreme ce președinta Sandu condamnă tot mai deschis politicile guvernului de la Tbilisi, opoziția moldoveană pro-rusă aplaudă, mai ales prin vocea liderului socialist Igor Dodon, ceea ce consideră a fi prioritizarea „interesului național” de către liderii Georgiei.