Cei doi candidați au făcut scurte declarații de presă la sediile lor de campanie din Chișinău, aflate la câteva străzi distanță, dar fără să ia întrebări din partea jurnaliștilor. Este posibil să facă noi declarații la aflarea primelor rezultate. Secțiile de votare de pe teritoriul R. Moldova s-au închis, la ora 21:00, la o prezență la urne de peste 54%.
Ce a spus Maia Sandu
Vorbind de la sediul de campanie din Chișinău, președinta Maia Sandu, care vrea să obțină un nou mandat cu promisiunea de a duce Republica Moldova în Uniunea Europeană, a subliniat în primul rând prezența mare în Chișinău, unde s-a înregistrat o participare de peste 56%.
Ea a vorbit despre o „mobilizare excepțională” în diaspora, unde s-a înregistrat o participare record de peste 300 de mii de alegători, la ora 21:00.
De asemenea, Sandu a remarcat prezența mare la vot a tinerilor și, în mod special, votul alegătorului Constantin Cojocari, în vârstă de 105 ani, care a mers de la Chișinău în satul de baștină pentru a vota.
„Vă îndemn să mergeți la vot pe cei care încă nu au reușit”, a spus candidata partidului de guvernământ PAS, adresându-se alegătorilor din diaspora occidentală, unde votarea continuă.
În scurta sa declarație de presă, ea a adresat un îndemn și funcționarilor electorali să „numere corect” voturile.
Ce a spus Alexandr Stoianoglo
Candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a spus la închiderea urnelor că prezența masivă a alegătorilor la vot arată că „Moldova nu e doar un punct pe hartă cu simpli spectatori, ci un popor responsabil”.
Stoianoglo a mulțumit „pentru fiecare vot” și a spus că „momentul adevărului” va veni odată cu numărarea voturilor, iar rezultatul va defini „direcția de mai departe” a R. Moldova. Sprijinit de forțe pro-ruse, Stoianoglo a spus în campanie că vrea să continue integrarea R. Moldova în UE, dacă devine președinte.
La finalul scurtei sale declarații, fostul procuror general a spus că echipa Partidului Socialiștilor adună informații despre posibilele incidente la secțiile de votare din străinătate, dar și la cele deschise pentru alegători cu domiciliul în regiunea transnistreană.
Cu puțin timp înaintea închiderii secțiilor de votare, Stoianoglo a pus la îndoială declarațiile autorităților de la Chișinău despre transportarea organizată a moldovenilor din Rusia la secțiile de votare de la Moscova, dar și din alte țări, în special în Turcia.
„Nu știu din ce cauză au apărut oamenii la Istanbul, poate sunt în zilele de odihnă”, a spus Stoianoglo.
Avertismente despre „transportarea organizată”
Autoritățile electorale și poliția de la Chișinău au avertizat în cursul zilei că au primit „indicii rezonabile” despre „transportarea organizată” a alegătorilor moldoveni la secții de votare din Rusia și alte țări estice, în turul doi de scrutin al prezidențialelor, cu o puternică încărcătură geopolitică.
Poliția a spus într-un comunicat că, în afară de cele două secții de votare deschise la Moscova, alegătorii moldoveni din Rusia ar mai fi transportați către secțiile de vot din Belarus (Minsk), Azerbaidjan (Baku) și Turcia (Istanbul), inclusiv pe cale aeriană. Alegătorii moldoveni din aceste țări votează de regulă cu forțe pro-ruse.
Imagini apărute pe rețelele de socializare online înfățișează un avion plin cu moldoveni, care își arată pașapoartele la cameră, spunând că zboară de la Moscova spre Minsk, pentru a vota. Alte imagini înfățișează un autocar cu moldoveni din Rusia, în drum spre Baku.
Un pod peste râul Nistru, între Rîbnița și Rezina, a fost închis temporar de poliție, în timp ce sute de mașini cu alegători din regiunea secesionistă sprijinită de Rusia încercau să traverseze spre malul drept. Poliția a spus că podul a fost închis din cauza unor alerte cu bombă. Însă incidentul survine pe fundalul îngrijorărilor că alegătorii din stânga Nistrului ar fi trimiși organizat să voteze în cele 30 de secții de votare deschise pentru ei pe malul drept al Nistrului.
Trei secții de votare din Varnița, inclusiv două pentru alegătorii din stânga Nistrului, au fost închise timp de câteva ore din cauza unor alerte cu bombă. Secțiile redeschise vor funcționa până la ora 23:00, cu două ore peste program, din cauza cozilor mari.
Până la ora 18:00, aproximativ 22 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene au votat, față de 16 mii în total în primul tur de scrutin, din 20 octombrie.
Votul are loc după un prim tur tensionat al prezidențialelor, când s-a desfășurat și referendumul privind integrarea fostei republici sovietice în UE. Opțiunea „DA” a trecut la limită, autoritățile și președinta Sandu, care a inițiat plebiscitul, afirmând că voturile a sute de mii de alegători puteau fi „cumpărate” de oligarhul fugar Ilan Shor, într-o operațiune susținută de Rusia.
În primul tur de scrutin, Sandu a obținut 42% din voturi, iar Stoianoglo doar 26%, însă el și-a asigurat sprijinul majorității celorlalți candidați eliminați din cursă. Candidata PAS contează în turul doi pe o prezență mare la vot în diaspora occidentală.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te