Maia Sandu spune că e pregătită pentru o procedură de „impeachment”

Președinta Maia Sandu în studioul Europei Libere, 3 martie 2021

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, spune că e pregătită pentru o procedură de impeachment, în lipsa altei soluții care să conducă la anticipate, dar că mai speră totuși că va putea dizolva parlamentul după data de 23 martie, când se împlinesc trei luni de la plecarea în demisie a guvernului și se încheie termenul rezervat de Constituție pentru desemnarea altuia.

Într-un interviu la Europa Liberă, Maia Sandu a spus că nu este în conflict cu Curtea Constituțională, care a dat deja două decizii contrare cu soluțiile sale de dizolvare a parlamentului, ci cu o majoritate din parlament, care s-a răzgândit și nu mai vrea ca alegerile anticipate să se producă.

„Peste 70 la sută din cetățeni își doresc anticipate. Cine sunt ei - cei care au ajuns în parlament prin fraude - să se opună voinței a 70 la sută din cetățeni?” a declarat șefa statului în același interviu, în care a admis că după consultările cu societatea civilă, ar putea consulta repetat și partidele pentru găsirea unei soluții.

„Dacă nu se găsește compromis, acest conflict poate fi rezolvat de cetățeni, la referendum pentru suspendarea președintelui sau la anticipate pentru realegerea parlamentului”, a mai spus președinta.