Președinta Maia Sandu a apărat decizia Chișinăului de a nu se alinia sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, explicând că Republica Moldova are multiple „vulnerabilități”, atât în planul securității, cât și cel economic. Într-un interviu acordat Europei Libere, șefa statului a spus că partenerii occidentali au arătat înțelegere față de această decizie a R. Moldova. Sandu a adus drept dovadă vizitele numeroase efectuate la Chișinău în ultimele săptămâni de oficiali occidentali de rang înalt și faptul că, săptămâna viitoare, va avea loc la Berlin o reuniune a UE organizată de Franța, România și Germania în vederea stabilirii unor noi ajutoare pentru R. Moldova confruntată cu crizele refugiaților și cea energetică. Șefa statului, care a condamnat mereu agresiunea rusă în Ucraina, a mai sugerat că alinierea la sancțiunile anti-ruse putea periclita aprovizionarea R. Moldova cu gaze, fără a cauza prejudicii Rusiei, în condițiile în care produsele moldovene oricum nu mai pot ajunge pe piața rusă din cauza blocării căilor de acces în urma războiului din Ucraina. Cererea R. Moldova de aderare la UE, neutralitatea, criza energetică, cea a refugiaților și bugetară, dar și „coloana a cincea” a Rusiei în Moldova au fost alte subiecte abordate în interviul acordat de șefa statului Valentinei Ursu:
Maia Sandu: Suntem o țară vulnerabilă. Republica Moldova nu are o umbrelă de securitate
Your browser doesn’t support HTML5
Președinta Maia Sandu a apărat decizia Chișinăului de a nu se alinia sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, explicând că Republica Moldova are multiple „vulnerabilități”, atât în planul securității, cât și cel economic.
Într-un interviu acordat Europei Libere, șefa statului a spus că partenerii occidentali au arătat înțelegere față de această decizie a R. Moldova. Sandu a adus drept dovadă vizitele numeroase efectuate la Chișinău în ultimele săptămâni de oficiali occidentali de rang înalt și faptul că, săptămâna viitoare, va avea loc la Berlin o reuniune a UE organizată de Franța, România și Germania în vederea stabilirii unor noi ajutoare pentru R. Moldova confruntată cu crizele refugiaților și cea energetică.
Șefa statului, care a condamnat mereu agresiunea rusă în Ucraina, a mai sugerat că alinierea la sancțiunile anti-ruse putea periclita aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze, fără a cauza prejudicii Rusiei, în condițiile în care produsele moldovene oricum nu mai pot ajunge pe piața rusă din cauza blocării căilor de acces în urma războiului din Ucraina.
Cererea Republicii Moldova de aderare la UE, neutralitatea, criza energetică, cea a refugiaților și bugetară, dar și „coloana a cincea” a Rusiei în Republica Moldova au fost alte subiecte abordate în interviul acordat de șefa statului Valentinei Ursu.