Maia Sandu va vorbi miercuri la ONU

Maia Sandu la New York

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, se află la New York, unde va ține miercuri seară un discurs în cadrul celei de-a 78-a Adunări Generale ONU (UNGA). Potrivit desfășurătorului furnizat de organizatori, discursul liderei de la Chișinău este programat după ora 22, ora Moldovei.

În marginea Adunării anuale, Maia Sandu a avut întâlniri bilaterale cu mai mulți lideri prezenți și ei la ONU, ca președinta slovacă Zuzana Caputova, președintele elvețian Alain Berset sau premierul Suediei, Ulf Kristersson.

Președinta Moldovei are de asemenea pe agendă întâlniri cu oficialități SUA și cu reprezentanții presei americane, inclusiv postul de televiziune CNN.

Luni, ea a primit distincția Freedom Fighter Award din partea unei organizații neguvernamentale cu sediul la Washington, Center for European Policy Analysis.

Maia Sandu conduce la UNGA o delegație din care face parte și ministrul de externe Nicu Popescu, care are la rândul lui întâlniri bilaterale cu omologi din alte țări. Potrivit unui comunicat de presă de la „externe”, Popescu se va întâlni cu reprezentanți ai organizațiilor evreiești „pentru a reafirma, și cu acest prilej, angajamentul privind combaterea antisemitismului precum și promovarea cunoașterii și consolidarea educației în domeniul Holocaustului”.

Un forum anual util, nu lipsit de controverse

La reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU, liderii lumii vot aborda chestiuni vitale pentru politica imediată și viitorul planetei. Se anticipează că anumite figuri proeminente vor lipsi, între care liderii Franței, Marii Britanii, Rusiei și Chinei.

Cu toate acestea, există dinamici interesante de urmărit între șefii de stat, diplomați, lideri de afaceri, organizații non-profit și chiar câțiva monarhi care vor participa.

Printre participanți se numără președintele Statelor Unite, Joe Biden, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care ar urma să călătorească și la Washington, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

Adunarea Generală a ONU îi oferă șefului executivului american o ocazie ideală de a demonstra că, în ciuda eforturilor de a-și îndrepta atenția spre China, nu abandonează o altă regiune-cheie, cum e Orientul Mijlociu.

Biden urma să aibă o întrevedere bilaterală cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce se străduiește să faciliteze un acord de pace între Israel și Arabia Saudită.

Președintele Zelenski, pe de altă parte, caută să convingă țările din America Latină, Asia și Africa să sprijine Ucraina împotriva Rusiei prin întâlniri față în față, pentru a mări și întări coaliția internațională care acționează, militar, politic și economic, împotriva ocupantului.

Oficialități americane se vor intersecta cu susținătorii loviturilor de stat din Africa, cu situații politice instabile în țări precum Niger și Gabon, în încercarea de a contracara influența Chinei și Rusiei într-o regiune în care acestea sunt foarte active.

China, pe de altă parte, va încerca să convingă țările europene să nu se distanțeze de Beijing și să evite să se alăture total Statelor Unite, în contextul tensiunilor comerciale și economice.

Secretarul General ONU Antonio Guterres încearcă să atragă atenția membrilor organizației asupra problemelor pe termen lung, cum ar fi schimbările climatice și inteligența artificială, dar se confruntă cu provocări în atingerea acestui obiectiv, în contextul tensiunilor dintre marile puteri și al crizelor actuale.

În ciuda controverselor legate de eficiența Organizației, Adunarea Generală a ONU rămâne un forum crucial pentru dialogul global și influențarea politicii internaționale.

### Vezi și... ### Rusia vs Ucraina | Controverse la Tribunalul de la Haga pe tema genocidului din Ucraina