„Voi fi un președinte al integrării europene” (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Maia Sandu, noua președintă a Republicii Moldova, a depus jurământul la Chișinău.

Voi fi președintele „care respinge compromisurile ce compromit” a promis Maia Sandu, noua președintă a Republicii Moldova, în discursul ținut cu ocazia depunerii jurământului. Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie

Your browser doesn’t support HTML5

Noua președintă a Republicii Moldova a depus jurământul


În discursul ținut în timpul inaugurării de la Palatul Republicii, Maia Sandu nu a ezitat să critice votarea, în recentele ședințe de parlament, a unei serii de legi contestate acum la Curtea Constituțională, spunând că R. Moldova a fost supusă “unui atac violent din partea corupților”, care “taie șansele țării de a obține ajutoare externe”:


„Politicieni care nu se pot despărți de fotolii își promovează cu nerușinare interesele meschine și încearcă să compromită orice șansă a țării de a ieși din criză. Ce fel de deputați sunt cei care la miezul nopții împart scheme de corupție între ei?”, a spus ea în timpul ceremoniei de la care a lipsit, însă, Igor Dodon și au asistat doar câțiva deputați socialiști în frunte cu șefa parlamentului, Zinaida Grecianâi.

Guvernul, numit cu un an în urmă de o majoritate dominată de socialiștii fostului președinte, și-a depus demisia în ajunul inaugurării de joi. Igor Dodon a optat tot atunci pentru declanșarea unor tratative între forțele parlamentare și noua președintă, căreia i-a sugerat calea numirii unui guvern de tranziție.

### Vezi și... ### Guvernul Chicu a demisionat cu scopul declarat de a provoca anticipate


Sandu a repetat azi ceea ce a semnalat deja formațiunea PAS și anume: „În parlamentul actual nu sunt 51 de deputați care să susțină un guvern al poporului. Alegerile anticipate sunt singura cale pentru a curăța parlamentul și a ieși din impas.”

### Vezi și... ### Jana Costachi (sociolog) despre speranțele puse în președinta Maia Sandu


Printre alte teme pe care și-a centrat discursul au fost pandemia de coronavirus și relația cu UE – alte două motive majore de diviziune între președintele care a plecat și cel care a venit: „Voi chema alături de mine pe cei mai buni profesioniști, îi voi ruga să venim cu soluții pentru însănătoșirea sistemului medical, pentru a fi alături de medici și pacienți, pentru a aduce vaccinul cât mai repede și a pune capăt tragediilor prin care trecem în fiecare zi.”

„Voi fi un președinte al integrării europene, care va scoate țara din izolare și o va reîntoarce cu față spre partenerii externi”, a mai spus Sandu.

Adoptarea recentă de către socialiști și noii lor aliați parlamentari a legilor contestate de Sandu și adepții ei a fost criticată de FMI, dar și de UE, care și-a atras însă dezaprobarea Federației Ruse, pentru ceea ce o purtătoare de cuvânt a externelor ruse a spus că ar fi „amestec în treburile interne ale Chișinăului”.

### Vezi și... ### Statele Unite împărtășesc îngrijorările exprimate de FMI și Banca Mondială cu privire la ultimele decizii ale parlamentului moldovean


Igor Dodon, care va călători imediat după ceremonie în prima sa vizită de după înfrângerea din prezidențiale la Moscova, nu a venit la inaugurare, ci a așteptat-o pe Maia Sandu în Palatul Prezidențial, unde aceasta a ajuns după mai multe băi de mulțime printre simpatizanții care au ieșit s-o salute.

Întâlnirea de la Palatul Prezidențial a fost, în schimb, scurtă și rece. La plecarea lui Dodon din clădirea președinției, în stradă s-au auzit și câteva huiduieli.

### Vezi și... ### V.Munteanu: „Dodon a lăsat Maiei Sandu o moștenire incredibil de complicată”