Majorarea indemnizațiilor pentru cadrele didactice tinere, aprobată de Guvern

Ina Mutilica este printre puținii tineri profesori care au acceptat să lucreze la țară. Aceasta predă limba română la gimnaziul „Andrei Tamazlâcaru” din satul Grăseni, raionul Ungheni.

Absolvenții facultăților pedagogice vor primi o indemnizație unică în primii 5 ani de activitate didactică în mărime de 200 de mii de lei, iar absolvenții programelor de studii profesional-tehnice – de 160 de mii de lei. Decizia a fost aprobată pe 5 iunie de guvern.

Totodată, tinerii care vor activa în instituțiile publice de învățământ general din mediul rural, din centrele raionale și din UTA Găgăuzia vor primi o alocație lunară în valoare de o mie de lei pentru închirierea spațiului locativ, și o alocație anuală de trei mii de lei pe an pentru consumul de energie electrică și termică.

Potrivit ministerului Educației, de dreptul la repartizare în câmpul muncii în funcții didactice vacante beneficiază persoanele cu vârsta de până la 35 de ani, debutante în activitatea didactică, care au învățat la buget.

Este vorba despre deținătorii diplomelor de studii superioare și profesionale, eliberate la finalizarea programului de studii din domeniul educației, pedagogiei și științele educației, dar și învățământul primar.

De asemenea, deținătorii actelor de studii, eliberate de instituții de învățământ de peste hotare, care atestă absolvirea unui program de studii în învățământul profesional tehnic sau superior menționat, acreditat în condițiile legii și recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor.

Repartizarea absolvenților în funcțiile didactice vacante se va realiza printr-un concurs desfășurat de minister. Pentru a participa la concursul de repartizare în câmpul muncii, absolvenții vor depune la minister un dosar de participare. Mai multe informații privind condițiile de participare pot fi accesate pe site-ul ministerului Educației.

Reprezentanții Ministerului Educației au anunțat că, în anul de studii 2024-2025, vor fi oferite circa 2500 de locuri bugetare pentru specialitățile din educație, din cele 8.700 de locuri cu finanțare de la stat. Anul acesta, urmează să absolve circa 1300 de tineri la specialitățile pedagogice.

Autoritățile speră să îi convingă pe cel puțin jumătate dintre ei să meargă să muncească în școli. În prezent, aproape 1900 de funcții didactice rămân vacante pentru anul de studii 2024 – 2025.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te