Majoritatea slovacilor vor ca Rusia să câștige războiul din Ucraina (sondaj)

Mai mult de jumătate dintre slovaci doresc o victorie militară a Rusiei asupra Ucrainei, potrivit unui nou sondaj publicat miercuri.

Sondajul reprezentativ intitulat „Ce mai faci, Slovacia?” a fost realizat de agențiile MNFORCE și Seesame și de Academia Slovacă de Științe.

Persoanele intervievate au răspuns la întrebările sondajului folosind o scală de 10 puncte, conform căreia 1 înseamnă victoria clară a Rusiei și 10 cea a Ucrainei.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Aproximativ o cincime dintre respondenți spun că își doresc o victorie clară a Rusiei, iar mai mult de jumătate au declarat că sunt înclinați spre o victorie a Rusiei. Între timp, doar o treime susține că înclină spre Ucraina. 18% dintre respondenți nu și-au exprimat nicio preferință.

Diviziunile sunt clar vizibile la nivel de partid. De exemplu, majoritatea covârșitoare a alegătorilor SMER-SD, formațiunea fostului prim-ministru Robert Fico, se plasează de partea Rusiei. Fico este un oponent vocal al sancțiunilor antirusești și chiar a sărbătorit aniversarea Insurecției Naționale Slovace cu ambasadorul rus. SMER-SD este și membru al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

În ceea ce privește diferențele geografice, doar în Bratislava sunt majoritari cei care doresc victoria Ucrainei.

Slovacia a fost mult timp una dintre cele mai pro-ruse țări din UE, alături de Bulgaria.

Un sondaj realizat în vara anului 2021 a arătat că 55% dintre slovaci aveau o opinie favorabilă despre președintele rus Vladimir Putin. Dintre țările din Europa Centrală și de Est, doar bulgarii aveau o părere mai bună despre Putin (75%). În februarie 2022, înainte de invazie, 44% dintre oameni dădeau vina pe NATO și SUA pentru tensiunile de la granițele ucrainene, în timp ce doar 33% dădeau vina pe Rusia.

În ceea ce privește aderarea la NATO, doar 45% o susțineau în sondajul din 2021. Imediat după invazie, sprijinul a crescut, dar a început să scadă din nou recent.