Majoritatea (17) țărilor din UE au sistat, preventiv, utilizarea vaccinului anti Covid-19 produs de AstraZeneca și așteptă decizia de joi a Agenției Europene a Medicamentului (EMA): Agenția a declarat însă deja de marți că rămâne „ferm convinsă'' că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca depășesc riscurile.
EMA, examinează efectele „indezirabile asociate tuturor vaccinurilor'' împotriva COVID-19, a declarat marți directoarea acestei instituții. Atenția este pentru moment concentrată asupra vaccinului AstraZeneca, dar EMA examinează ''toate vaccinurile aflate în circulație în prezent'', a explicat directoarea acestei agenții, Emer Cooke, într-o conferință de presă.
Țările din UE care au sistat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia.
Decizia a fost luată în urma semnalării unor probleme sanguine la persoane inoculate cu acest ser, precum dificultăți de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboze), dar fără o legătură dovedită în acest stadiu.
Suspendarea vaccinului AstraZeneca încetinește foarte mult campaniile naționale de vaccinare. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi au considerat ''încurajatoare'' declaraţiile Agenţiei Europene a Medicamentului și au declarat că vor relansa imediat campania de vaccinare cu AstraZeneca , dacă decizia finală a EMA, de joi, este pozitivă.
Sistarea vaccinării a subminat mult încrederea populațiilor în siguranța vaccinului AstraZeneca: un sondaj realizat marți în Franța arată că numai 20 din respondenți mai au încredere în acest vaccin, față de o rată de încredere de peste 50% în Pfizer/BioNTech.
Pentru Italia, decizia de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca blochează peste 200.000 de doze, în timp ce ţara este deja grav afectată de încetinirea livrărilor a diferite vaccinuri în ultimele săptămâni.
Până acum, au existat relatări despre apariția cheagurilor de sânge în cazul a 37 de persoane din cele peste 17 milioane care și-au făcut vaccinul în Uniunea Europeană și Marea Britanie, a spus Astra Zeneca. Firma britanico-suedeză a subliniat că este o rată mai mică decât cea care se observă pe ansamblul populației și că nu există dovezi ale faptului că cheagurile ar fi fost cauzate de vaccin. Organizația Mondială a Sănătății a făcut o declarație asemănătoare.