După ce liderul separatist din Donețk, Alexander Zaharcenko, a anunțat crearea așa-numitului stat Malorossia, sau Mica Rusie, separatiștii din Luhansk au declarat că nu se alătură inițiativei pentru că vor să respecte acordurile de pace de la Minsk. Noul stat, potrivit lui Zaharcenko, ar acoperi întreaga Ucraină, cu excepția Crimeii, capitala fiind la Donețk, Kievul urmând să rămână „centru cultural-istoric”. Zaharcenko a spus că astfel ar putea fi oprit războiul din Donbas și a propus introducerea stării de urgență pentru trei ani.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promis în replică la aceste declarații că suveranitatea Ucrainei asupra Donbasului și Crimeii va fi restabilită.
Kremlinul a calificat declarația liderului separatist din Donețk drept „inițiativa personală” a acestuia, care însă trebuie „gândită și analizată”. Potrivit secretarului de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, Kremlinul ar fi aflat „din presă” despre inițiativa lui Zaharcenko. Moscova, a declarat Peskov, rămâne adepta acordurilor de la Minsk.
Your browser doesn’t support HTML5
Franța și Germania au făcut apel către Rusia să condamne declarațiile lui Zaharcenko.
Este sau nu, până la urmă, declarația liderului separatist din Donețk o improvizație personală, sau este o tactică bine gândită a Moscovei? O întrebare pe care corespondentul serviciului ucrainean al Radio Svoboda, Olexandr Lascenko, i-a adresat-o fostului șef adjunct al administrației orășenești din Donețk, Andrei Nikolaenko.
Andrei Nikolaenko: „Din păcate, observ că și Rusia, și SUA merg pe majorarea mizelor pe Ucraina. Pentru noi, ucrainenii, acesta poate fi un semnal periculos. Acest lucru înseamnă că procesul ar putea să nu aibă o soluționare rapidă și pașnică, diplomatică. Trebuie să subliniem faptul să nu se mai pune problema creării Novorosiei, ca acum trei ani, adică de ruperea de Ucraina a regiunilor Luhansk, Donețk și a încă câteva regiuni din sud. Acum Zaharcenko vorbește despre faptul că toată Ucraina trebuie să devină o Malorosie, capitala fiind în Donețk.
Pare să fie evident că Rusia prin intermediul lui lansează teze pentru a testa reacțiile, torpilând astfel procesul de pace care ar fi putut fi unul unificator în Ucraina.”
Dar ce poate face Ucraina pentru a accelera restabilirea controlului asupra Donbasului, mai mult decât doar să aștepte ca Occidentul să exercite presiuni mai mari asupra Rusiei? O întrebare la care răspunde Nazar Kravcenko, adjunctul partidului „Corpul Național”.
Nazar Kravcenko: „Noi putem accepta compromisuri pe Dondas doar după ce va fi restabilit controlul asupra frontierei cu Rusia și dacă vor fi reprezentanți reali ai puterii locale, nu „pionii” puși acolo de Kremlin. Trebuie să punem Rusia în condițiile în care ea să fie nevoită să accepte dialogul. De exemplu, blocada teritoriilor ocupate sau schimbarea condițiilor pentru businessul rusesc. Blocada deja aduce rezultate. Sperăm că noul președinte interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei va face tot posibilul pentru a scoate prin mijloace legale businessul și băncile rusești de pe teritoriul Ucrainei”.
Imediat după declarația separatiștilor din Donețk privind crearea Malorosiei, mai multe voci au comentat că inițiativa este parte a unui plan a Kremlinului în pregătirea unei campanii de imagine victorioase pentru Vladimir Putin în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2018.
Jurnalistul din Ucraina, Iuri Butusov, a declarat pentru serviciul rusesc al Radio Svoboda, că apropierea alegerilor în Rusia și Campionatul mondial de fotbal sunt momente pe care Putin le poate folosi pentru a pune la cale noi provocări armate și noi acțiuni militare împotriva Ucrainei.
Iuri Butusov: „Este puțin probabil ca în următoarele jumătate de an - un an, Rusia să fie capabilă să înceapă un război amplu împotriva Ucrainei. Cred că va fi vorba despre operațiuni militare locale de dimensiuni mai mici pentru a face presiuni asupra conducerii Ucraina și a obține cedări în procesul de reglementare în Donbas. Dar astfel de cedări în orice caz bineînțeles nu vor fi”, a mai declarat jurnalistul ucrainean, Iuri Butusov.