Malta găzduiește o nouă rundă de negocieri de pace susținute de Ucraina. Rusia este absentă

Fotografie din timpul reuniunii Comisiei Europene, 24 octombrie 2023. Volodimir Zelenski speră ca la summitul de la Malta să se adopte o declarație comună de susținere a planului său de pace.

O a treia rundă de negocieri de pace susținute de Ucraina se deschide sâmbătă în Malta, cu reprezentanți din peste 50 de țări. Moscova a criticat reuniunea spunând că este „un eveniment vădit antirusesc” și a refuzat să participe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră ca această reuniune de două zile, desfășurată cu ușile închise, să obțină sprijin pentru planul său în 10 puncte pentru a pune capăt războiului declanșat de invazia Rusiei din 2022. Summitul are loc după reuniuni similare care au avut loc la Jeddah și Copenhaga în această vară.

Cele 10 condiții puse de Zelenski pentru încheierea războiului din Ucraina

  • Siguranța nucleară - nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru nuclear
  • Siguranța alimentară
  • Siguranța energetică
  • Eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate
  • Implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale
  • Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
  • Dreptate - înființarea unui Tribunal internațional care să cerceteze „crimele” comise în timpul războiului declanșat de Rusia și înființarea unui Mecanism de compensare a pagubelor produse
  • Protejarea imediată a mediului
  • Prevenirea escaladării - risc care încă există
  • Confirmarea încetării războiului - după ce măsurile de mai sus vor fi puse în practică, trebuie ca părțile implicate să semneze un document de încetare a războiului.

Sunt așteptați consilieri în materie de securitate națională și politică din peste 50 de țări, plus instituții internaționale - mai mult decât cele aproximativ 40 de națiuni prezente la summitul saudit din august.

Kievul consideră că lista mai mare de participanți este un semn al sprijinului global pentru acest proces. „Această reuniune este un semnal puternic că unitatea este păstrată în jurul Ucrainei", a declarat săptămâna aceasta Andri Iermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins însă discuțiile din Malta ca fiind un „eveniment vădit antirusesc”. Acestea nu au „nimic de-a face cu căutarea unei soluții pașnice”, a declarat ea.

„În mod evident, astfel de întâlniri nu au absolut nicio perspectivă, sunt pur și simplu contraproductive”, a declarat ea joi reporterilor.

Conform planului de pace propus în toamna trecută de Zelenski Rusia trebuie să își retragă toate trupele dincolo de granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, inclusiv de pe teritoriul Crimeei, pe care a anexat-o în 2014.

Rusia - care a pretins că anexarea celor patru regiuni ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie în septembrie 2022 - a respins orice înțelegere care ar implica renunțarea la aceste teritorii.

Organizatorii summitului de la Malta speră să obțină, la finalul reuniunii, o declarație comună. Cele două reuniuni anterioare s-au încheiat fără o declarație finală.

### Vezi și... ### Arabia Saudită găzduiește un summit pentru pacea în Ucraina. Rusia nu e invitată

Printre participanți se numără Statele Unite, UE și Marea Britanie, susținători fermi ai Kievului, precum și Turcia, care s-a oferit ca mediator între Ucraina și Rusia.

De asemenea, participă Africa de Sud, Brazilia și India, membre ale blocului economic-politic BRICS, din care face parte și Rusia. Africa de Sud și India nu au condamnat invazia, iar Brazilia a refuzat să se alăture națiunilor occidentale în trimiterea de arme către Ucraina și nici nu a adoptat sancțiuni împotriva Moscovei.

China, care insistă că este neutră și refuză să critice invazia, a fost prezentă la Jeddah și se speră că va lua parte la Malta, au declarat diplomații.

Discuțiile se vor concentra pe cinci domenii-cheie - securitatea alimentară, securitatea energetică, securitatea nucleară, problemele umanitare și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, a declarat Iermak.

Atât Rusia, cât și Ucraina se pregătesc pentru o iarnă istovitoare, Ucraina avertizând asupra unor noi atacuri asupra infrastructurii sale energetice, iar Rusia ripostând la contraofensiva Kievului.