Ministerul Sănătății propune ca femeile neangajate să fie asigurate medical în timpul îngrijirii copilului până la vârsta de 2 ani ai acestuia. Prevederea se conține într-un proiect pentru modificarea legii asigurării obligatorii de asistență medicală, supusă consultărilor publice până pe 8 iulie.
Modificarea propusă are ca scop asigurarea accesului femeilor neasigurate cu urgențe obstetricale (iminență de avort, iminență de naștere sau naștere, sarcină extrauterină, avort spontan) la asistență medicală specializată în condiții sigure. Aceasta va contribui la prevenirea complicațiilor și a cazurilor de mortalitate maternă, se arată în nota informativă a proiectului.
Ministerul Sănătății mai propune ca liber-profesioniștii din sectorul justiției (avocații, notarii, mediatorii etc.) și persoanele care exercită independent profesia de medic de familie să fie asigurați medical pe durata concediului de maternitate sau a concediului pentru îngrijirea copilului.
De asemenea, ar putea să fie exclusă răspunderea contravențională pentru neachitarea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă (12.636 de lei în 2023) până la 31 martie, pentru a evita presiunea financiară asupra persoanele care nu s-au asigurat în mod individual.
Urmează să fie eliminat și regimul special de reținere și raportare a primelor de asigurare achitate pentru șoferii de taxi. În 2023, angajatorii din domeniu trebuie să achite lunar pentru fiecare conducător auto 1.053 de lei, ceea ce a stârnit nemulțumiri din partea lor.
Cei care cumpără polița de asigurare în sumă fixă vor avea statut de persoană asigurată până la data de 31 ianuarie a anului următor.
Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează să fie examinat și votat de Parlament.
### Vezi și... ### Mamă la 17 ani: „Mulți spun că e greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta”