Atunci când procurorul special Robert Mueller, fostul șef al FBI-ului, i-a inculpat pe foi foști apropiați ai lui Donald Trump în ancheta privind posibilele relații dintre echipa actualului președinte SUA și Kremlin, unul din actori, o verigă esențială, rămânea necunoscut și în afara jurisdicției SUA, întrucât trăiește în Kiev. Este vorba de așa-numitul 'Person A' ('Persoana A').
Pentru a explica, trebuie pornit de la cei doi principali inculpați:
Paul Manafort, directorul fostei echipe de campanie a preşedintelui Donald Trump, şi fostul său subaltern Rick Gates au fost în contact, în 2016, cu acest provizoriu-numit 'Person A' despre care Biroul Federal de Investigaţii suspectează că ar avea legături cu serviciile de spionaj ruse și cu care Manafort lucrase pe diferite proiecte încă din 2013.
Paul Manafort și Rick Gates sunt vizaţi de 12 capete de acuzare, inclusiv conspiraţie împotriva SUA, spălare de bani şi declaraţii false, în investigaţia privind presupuse contacte cu Rusia.
Procurorul special Robert Mueller a depus documente judiciare care arată că Rick Gates şi Paul Manafort au avut legături cu „Persoana A", explicând că Rick Gates cunoştea că respectiva persoană avea contacte cu Serviciul rus de informaţii militare (GRU).
Acum se știe cine este „Persoana A": Konstantin Kilimnik, un asociat de afaceri din perioada în care Paul Manafort a lucrat la campania partidului pro-Kremlin din Ucraina a fostului președinte Viktor Ianukovici.
Presupusele contacte ale lui Kilimnik cu serviciile secrete ruse sunt cunoscute, dar nu se ştia faptul că aceste legături au continuat în anul 2016. Paul Manafort s-a întâlnit de două ori cu această persoană în 2016, inclusiv în luna august, când campania electorală din SUA era intensă. Rick Gates s-ar fi întâlnit cu persoana respectivă în septembrie şi octombrie 2016.
„Agenţii speciali ai Biroului Federal de Investigaţii care oferă asistenţă Biroului procurorului special consideră că Persoana A are legături cu serviciile de informaţii ruse şi avea aceste legături în 2016", a precizat Robert Mueller.
Cine este Konstantin Kilimkin? Un fost lingvist al armatei ruse care vorbește impecabil engleza și suedeza și e cunoscut a frecventa cele mai bune restaurante din Kiev. Multă vreme a lucrat ca fixer in Kiev pentru Manafort si Gates.
Acuzaţiile procurorului Mueller se referă în principal tocmai la activităţile de lobby desfăşurate în baza unui contract cu Partidul Regiunilor din Ucraina, partidul lui Ianukovici, însă au fost formulate în cadrul investigaţiei privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016, fiind probabil o modalitate de a exercita presiuni de către procurori.
Kilimkin pare a avea legături strânse cu serviciile secrete ale armatei ruse, GRU, că făcea asta și în 2016, în timpul campaniei prezidențiale americane și că cel puțin Gates era la curent cu asta.
Mueller pare a avea dovezi că Gates i-ar fi spus avocatului bazat la Londra, Alex van der Zwaan – primul care a fost închis până acum în cadrul anchetei lui Mueller – că știa despre legăturile lui Kilimnik cu GRU și că Kilimkin însuși e un fost ofițer.
Van der Zwaan a lucrat cu Person A și cu Manafort la un raport care o incrimina pe adversara președintelui uncrainean pro-rus Viktor Ianukovici, Iulia Timoșenko, pentru a o putea condamna la închisoare.
Kilimnik tace de la începutul anchetei în SUA, însă în februarie 2017 el a dat un interviu reporterului Europei Libere, Christopher Miller, interviu urmat de lungi schimburi de email și telefoane. Kilimnik a încetat comunicarea cu reporterul după ce Europa Liberă a publicat remarcile lui în legătură cu un apropiat al lui Putin, oligarhul Oleg Deripaska.
Kilimnik are cetățenie dublă, ucraineană-rusă. În interviu, părți din care pot fi ascultate pe site-ul Europei Libere, el neagă direct că ar avea legături cu GRU. Dacă aș avea legături cu GRU nu aș fi aici', spune el. Aș fi în Rusia.'
Cu toate astea, el a refuzat să fie fotografiat, iar atunci când unul din jurnaliști a făcut totuși o fotografie i-a interzis formal să o publice si l-a avertizat, pe un ton de glumă, că GRU o să-l omoare dacă face asta.
În interviu, Kilimnik recunoaște că a lucrat cu Manafort în mai multe țări, în Europa și Africa, și că are o mare apreciere pentru acesta. La începutul lui martie, fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, a afirmat că nu a avut niciodată "contacte personale" cu fostul director de campanie al lui Donald Trump.
Kilimnik însă spune o cu totul altă poveste, din care reiese că Manafort a lucrat mult pentru ca Ianukovici să fie reales, deși nu este încă limpede dacă Manafort a avut vreun rol în a-l influența pe Ianukovici să folosească forța împotriva manifestanților de pe Maidan, în decembrie 2014 - ianuarie 2014.
Mai mult, Kilimnik spune că Manafort, care pare să fi părăsit Kiev în noiembrie 2013, căutase să-l convingă pe Ianukovici să semneze acordul de asociere cu UE, ceea ce Ianukovici, presat de Putin, nu a făcut.
Foarte important este însă faptul că în interviu Kilimnik recunoaște că a rămas în contact cu Manafort și după ce acesta a început să lucreze pentru Trump, pentru a-i transmite „informații despre Ucraina", pe când Manafort era director de campanie al lui Donald Trump.
Acuzaţiile formulate împotriva lui Manafort sunt legate tocmai de activităţile sale de lobby pentru fostul guvern pro-rus al Ucrainei. În aceeași anchetă a fost condamnat la 30 de zile de închisoare Alex van der Zwaan, avocat din Londra, care a fost acuzat de sperjur în timpul mărturiei în ancheta desfășurată de procurorul special Robert Mueller privind amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite.
Van de Zwaan, în vârstă de 33 de ani, a pledat vinovat că a mințit în fata agenților federali. Van der Zwaan a fost implicat și în dosarul fabricat in baza caruia a fost condamnata fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, în 2012. Van der Zwaan a fost juristul care a pregătit documentele juridice care au dus la condamnarea lui Timoșenko.
Manafort se confruntă cu mai multe capete de acuzare, mai cu seamă cu nedeclararea a zeci de milioane de dolari primiți de la fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici.
Mueller îl acuză pe Manafort că a angajat politicieni europeni pensionați pentru a face lobby pentru Ianukovici și i-a plătit cu peste 2 milioane de euro prin intermediul conturilor offshore.
[Traducere și adaptare: Dan Alexe]