Managerul Bi-2 spune Europei Libere de ce vor membrii trupei ruse să devină moldoveni

Igor Rubinștein (stânga), managerul trupei Bi-2, alături de solistul Egor Bortnik (zis și Liova Bi-2), pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, pe 31 ianuarie 2024, după ce ultimul a fost expulzat din Thailanda.

Membrii trupei rock Bi-2 din Rusia care au cerut cetățenia R. Moldova au ales această țară datorită „confortului și securității” pe care le oferă, dar și legăturilor pe care le au cu muzicieni moldoveni, a declarat Europei Libere Igor Rubinștein, managerul trupei.

Rubinștein a vorbit din Israel, într-un interviu video online, televiziunii de limbă rusă a Europei Libere, Current Time (Настоящее Время), la două zile după anunțul președinției de la Chișinău că membri ai trupei rusești anti-război, care au fugit din Rusia, au cerut cetățenia moldoveană.

Rubinștein a spus că nu poate dezvălui deocamdată identitatea muzicienilor care au solicitat cetățenia moldoveană, dar a recunoscut că s-au aflat în legătură cu șeful administrației prezidențiale de la Chișinău, Adrian Băluțel, înainte de a depune cererile, pentru a afla ce acte trebuie să depună.

„Am furnizat aceste documente și eram în așteptare, iar prima veste că dosarele sunt în curs de procesare a venit chiar din partea domnului Băluțel”, spune managerul Bi-2, adăugând: „A fost foarte îmbucurător să citim acest mesaj și putem spune că ne oferă motive să fim prudent optimiști”. Rubinștein a spus că identitatea celor care au cerut cetățenia moldoveană va fi dezvăluită atunci, când „toate procedurile vor fi epuizate”.

Publicația rusă „Verstka” a scris că au cerut cetățenia moldoveană trei muzicieni și membrii ai familiilor lor, în total șapte persoane, dar nu și liderii trupei - Leova (Egor Bortnik) și Șura (Aleksandr Uman).

Bi-2 a plecat din Rusia în Israel, în 2023, după ce Bortnik a fost declarat „agent străin”. Necazurile Bi-2 au început în aprilie 2022, când a refuzat să cânte pe scena unui concert unde erau afișate simboluri ale invaziei rusești în Ucraina, iar alte concerte i-au fost interzise.

- De ce în R. Moldova? - De ce nu?

„De ce nu?”, a reacționat managerul trupei Igor Rubinștein la întrebarea Current Time de ce au ales membrii trupei să ceară tocmai cetățenia moldoveană, adăugând că sălile de spectacole sunt mereu pline când Bi-2 cântă în R. Moldova.

Fotografia de profil pe Facebook al managerului trupei Bi-2, Igor Rubinștein

„Relația noastră cu Moldova este într-adevăr una foarte caldă și durează deja de foarte mulți ani”, a spus Rubinștein, adăugând că Bi-2 lucrează și cu artiști moldoveni.

După plecarea din Rusia, trupa a lansat un nou album, „Aleluia” („Алиллуйя”), iar concertul de lansare în debutul unui turneu internațional a avut loc la Chișinău, în martie 2023.

Întrebat cum se simt muzicienii Bi-2 în străinătate, la doi ani de la plecarea din Rusia, Rubinștein a spus că le vine greu logistic, dar le este și ușor pentru că pot spune adevărul: „Membrii trupei locuiesc în țări diferite, în orașe diferite, se întâlnesc doar înainte de concerte. Din punct de vedere logistic, este mult mai complicat. Dar este ușor și plăcut să poți spune adevărul”.

Anunțând primirea cererilor de cetățenie din partea membrilor trupei Bi-2, șeful administrației prezidențiale de la Chișinău, Adrian Băluțel, a spus că ele vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”.

Președinta Maia Sandu care condamnă invazia rusească în Ucraina și acuză Moscova de „război hibrid” împotriva R. Moldova nu a făcut deocamdată comentarii publice în această chestiune.

Șefa statului poate acorda străinilor cetățenia prin procedură simplificată în interes național, fără ca noii cetățeni să fi îndeplinit condițiile obișnuite, cum ar fi aceea de a fi locuit în R. Moldova o perioada îndelungată.

(Cu contribuția Current Time, editor - Alexandru Eftode)

📰 Europa Liberă este și pe Google News