Mănăstire bizantină din Fâșia Gaza, înscrisă în regim de urgență în patrimoniul UNESCO

Imagine ilustrativă, cu situl arheologic al mănăstirii Sfântul Ilarion din Fâșia Gaza, în 2022.

Mănăstirea Sfântul Ilarion din Fâşia Gaza, care datează din epoca bizantină (secolul IV) a fost înscrisă în regim de urgență pe lista patrimoniului mondial UNESCO, respectiv pe lista patrimoniului mondial în pericol, în condițiile războiului din regiune.

„Comitetul Patrimoniului Universal a decis să înscrie situl «mănăstirea sfântul Ilarion / Tell Umm el-Amer», în Palestina” simultan în lista patrimoniului universal și în cea a siturilor aflate în pericol”, a anunţat UNESCO, vineri 26 iulie, într-un mesaj postat pe platforma de social media X.

„Decizia recunoaște atât valoarea sitului, cât și nevoia de a-l proteja”, a mai scris agenția specializată a ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură.

Mănăstirea, una din cele mai vechi mănăstiri creștine din Orientul Mijlociu, a găzduit cea mai veche comunitate monastică (de călugări) din Țara Sfântă, explică UNESCO.

„Situat la răscrucea principalelor rute de comerț și schimb dintre Asia și Africa, a fost un centru de schimburi religioase, culturale și economice, ilustrând prosperitatea siturilor monahale deșertice din perioada bizantină”, mai arată organizația în anunțul oficial prin care a anunțat includerea sitului în patrimoniul universal.

Mozaic de mari dimensiuni, în incinta sitului mănăstirii sfântul Ilarion din Fâșia Gaza, una din cele mai vechi de acest fel din Orientul Mijlociu.

Situl conține în fapt ruinele mănăstirii sfântului Ilarion (născut în anul 291), constând în două biserici, un loc de înmormântare, o sală de botez, un cimitir public, o sală de audiențe și săli de mese, notează UNESCO în descrierea făcută sit-ului.

Mănăstirea era dotată cu o infrastructură bună, de alimentare cu apă și canale de scurgere, pavaj, plăci de marmură și mozaicuri, între care unul spectaculos, așezat cel mai probabil în secolul V pe podeaua unei capele.

Comitetul UNESCO este reunit între 21-31 iulie în India, unde analizează dosarele mai multor situri înscrise deja în listă, dar și includerea de noi obiective între cele de valoare mondială.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te