Încă 30 de zile de arest pentru Violeta Ivanov | Vlad Batrîncea: Pe 9 mai vom apăra memoria!

Violeta Ivanov.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 
Ştirile presei moldovene

Your browser doesn’t support HTML5

Prima pagină cu Iulian Ciocan

  • Mandatul de arest la domiciliu al ex-deputatei Violeta Ivanov, cercetată pentru îmbogățire ilicită în dosarul celor 13 foști deputați transfugi, a fost prelungit cu încă 30 de zile, citim în Ziarul de Gardă. Contactată de Ziarul de Gardă, Elena Cazacov, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, a precizat că o decizie în acest sens a fost luată marți, 19 aprilie, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
  • Exporturile din Moldova au crescut de 1,6 ori. Ce vindem în afara ţării şi unde anume? este titlul unui articol din Newsmaker.md. Cerealele şi preparatele din cereale au fost cea mai vândută marfă a Moldovei în primele două luni ale acestui an (19,9%). Urmează maşinile şi aparatele electrice (13,7%) şi seminţele şi fructele oleaginoase (10,2%). Legumele şi fructele sunt doar pe locul patru (9,9%). Ţările în care exportăm mai multe produse sunt România, Turcia, Italia, Rusia şi Germania.
  • Guvernul vrea să reformeze sistemul de acordare a ajutorului social din partea statului categoriilor vulnerabile, scrie Anticoruptie.md. Un proiect de lege în acest sens a fost promovat, luni, de Cabinetul de Miniștri. Modificările propuse urmează să eficientizeze acordarea ajutorului social printr-o direcționare mai bună și se mai doreşte stimularea persoanelor vulnerabile apte de muncă să-şi găsească de lucru. În prezent, în Republica Moldova există circa 120 mii de familii extrem de sărace și doar 26% din acestea beneficiază de suport din partea statului. Odată cu implementarea reformei, Programul de Ajutor Social va acoperi un număr mult mai mare de familii defavorizate.
  • Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaţilor socialişti Adrian Lebedinschi şi Grigore Novac, citim în Agora.md. Cei doi ceruseră controlul constituţionalităţii proiectului de lege privind modificarea Codului Contravenţional şi interzicerea simbolurilor folosite în războiul din Ucraina. CC precizează că actul adoptat în lectura finală de Parlament are statut de lege chiar dacă nu intrase în vigoare.
  • Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a venit cu o reacție, după ce președinta Republicii Moldova a promulgat legea care interzice în Republica Moldova folosirea simbolurilor ce promovează agresiunea militară, scrie Unimedia.info. Batrîncea susține că astfel de „decizii pot împinge țara noastră spre un conflict armat”. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică „declarațiile agresive ale Maiei Sandu drept încercare de a isteriza societatea și pericol mare pentru pacea și buna înțelegere între diferite grupuri sociale din țara noastră”. „Pe 9 mai, de Ziua Victoriei, vom fi mulți și ne vom ridica umăr la umăr, în apărarea memoriei!”, mai spune Batrîncea.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi promulgarea de către președinta Sandu a legii care interzice folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglicii Sf. Gheorghe. O postare cu mare impact reproduce un crâmpei din explicaţia de ieri a Maiei Sandu: „Nu putem accepta simbolurile care înfățișează sau sprijină invazia rusă în Ucraina”.
  • O altă postare populară pe FB face referire la recentul interviu pentru Jurnal TV a vicepremierei ucrainene Irina Vereșciuk. Aceasta spusese că prin expedierea cererii de aderare la UE, R. Moldova ar încerca să profite de pe urma războiului din Ucraina. Avem aici şi reacția Președinției de la Chişinău: „R. Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine”.
  • Pe Instagram postarea cea mai vizualizată sună aşa: „Feeria sărbătorilor de Paşti! Când vor fi aprinse luminiţele şi decoraţiunile din Capitală…”
  • Tot pe Instagram citim că preşedintele rus Vladimir Putin a acordat luni titlul onorific de „Gardă” Brigăzii a 64-a de infanterie motorizată, acuzată de Ucraina de participare la atrocităţile de la Bucea. Decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin menţionează „eroismul, tenacitatea, hotărârea şi curajul” militarilor ruşi, relatează Digi24.